EUROPEES PARLEMENT DEN HAAG


Eerste Lijsttrekkersdebat Europese Verkiezingen

Op dinsdag 6 april a.s. van 17.00-19.00 u. zullen de lijsttrekkers voor de Europese Verkiezingen op 10 juni van de vier grootste partijen met elkaar in debat gaan in het Voorlichtingsbureau van het Europees Parlement aan de Korte Vijverberg nr. 6 (op enkele passen van Nieuwspoort)

De gezamenlijke Rotaryclubs van Den Haag hebben, ter voorbereiding van de Europese Verkiezingen en het Nederlands Voorzitterschap van de Europese Unie, een serie lezingen over Europa georganiseerd waarin dit Lijsttrekkersdebat ook is opengesteld voor de pers.

Max van den Berg (PvdA), Jules Maaten (VVD), Maria Martens (CDA) en Sophie In 't Veld (D66) zullen daar elk voor zich aangeven waarom deze (5e) directe verkiezingen van het Parlement veel politieker zullen zijn dan de voorafgaande en welke de verschillen met de andere partijen zijn. Voordien waren die verschillen beslist minder geprononceerd omdat de grote Nederlandse partijen eigenlijk hetzelfde over de voortgang van het Europees Eenwordingsproces dachten.

Nu het mogelijk lijkt dat nog voor het ingaan van het Nederlands voorzitterschap een akkoord over de nieuwe Europese Grondwet bereikt kan worden, zal conform de wens van de meerderheid van de Kamer, binnen vier maanden na ondertekening dus ook onder het Nederlands voorzitterschap, het eerste
nationale consultatieve referendum gehouden worden. Zal dat over die grondwet, de toetreding van Turkije tot de EU, of over de nationale politiek gaan ?

Op 22 juni zal vice premier Zalm op dezelfde lokatie en dezelfde tijd de serie afsluiten met zijn visie op de voornemens en taken van het Nederlands Voorzitterschap.

Voor verdere informatie of inlichtingen :
Bureau Europees Parlement Nederland
Tel. 070-262.49.41

29 mrt 04 11:17