Gemeente Enschede

De Woonplaats neemt ontwikkeling Voorzieningencluster Roombeek over


Enschede, 01-04-2004

Rabobank schenkt ?750.000 voor ontmoetingsplek

De Woonplaats neemt ontwikkeling Voorzieningencluster Roombeek over

Het hart van de wijk Roombeek krijgt steeds meer vorm. Het voorzieningencluster is een bundeling van allerlei functies. Maandag 5 april zal de raad besluiten of de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en De Woonplaats akkoord is. Ook spreken zij zich uit over het uitvoeringskrediet van ruim ?15 miljoen dat hiermee gemoeid gaat. Na toestemming van de raad kan het Projectbureau Wederopbouw de ontwikkeling van het cluster definitief overdragen aan De Woonplaats. De Rabobank schenkt op dinsdag 6 april een cheque van ?750.000,- aan het project.

Woningcorporatie 'De Woonplaats' gaat het voorzieningencluster bouwen en beheren. De Woonplaats heeft al in een vroeg stadium van de plannen aangegeven mee te willen werken aan de ontwikkeling van het voorzieningencluster. Hiermee neemt de corporatie een voor Nederland unieke rol in het proces, omdat ze fungeert als risicodragend eigenaar en exploitant. De Woonplaats doet dit vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid om van Roombeek een mooie wijk te maken met goede voorzieningen.

Financiering

De Woonplaats biedt de scholen tot in lengte van dagen huisvesting om niet. De terugkerende verenigingen krijgen de garantie van een aangepast huurniveau. De Woonplaats ontvangt hiervoor een bijdrage van de gemeente, die wordt betaald uit de kwaliteitsimpuls van het rijk en de provincie. De totale stichtingskosten van het cluster bedragen ?21,5 miljoen. De gemeente betaalt hier ruim ?15 miljoen van; ?8,5 miljoen is afkomstig uit de kwaliteitsimpuls. Het overige deel van de gemeentelijke bijdrage komt uit de onderwijsmiddelen en opbrengst van bestaande schoolgebouwen. De Woonplaats draagt de overige kosten en het risico van beheer en exploitatie.

Ontmoetingsplaats: scholen, verenigingen en diensten

Het voorzieningencluster wordt een ontmoetingsplaats met een open karakter, als middelpunt voor de nieuwe wijk Roombeek. Naast de twee basisscholen 'de Noordlinde' en 'Anna van Buren' komen er extra lokalen voor piekopvang. Daarnaast komen er een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, jeugdhonk, buitenschoolse opvang en het pastoraat na ramp. Bovendien keren in het gebouw een aantal verenigingen terug (waaronder allochtone verenigingen en EHBO) die voor de ramp in Roombeek gevestigd waren. Nieuw is het initiatief van de gemeenschappelijke kerken 'Het huis van verhalen'. Ook zal er een dienstenknooppunt komen met servicemogelijkheden voor werkende ouders (onder andere eet/horecagelegenheid, fitness, een telewerkcentrum en een dienstenmakelaar. Door de gift van de Rabobank is een brede ontmoetingsplek gerealiseerd voor de hele wijk, waar ook mogelijkheid is voor terugkeerders en oud-bewoners van Roombeek om hun ervaringen te delen.

Verder komen er huurappartementen en zorgunits. Door deze bijzondere combinatie van functies wordt het voorzieningencluster het kloppend hart van Roombeek. In het voorzieningencluster zullen naar schatting 110 tot 120 arbeidsplaatsen komen.

Ontwerp en planning

Het voorzieningencluster wordt ontworpen door de Duitse architect Peter Hübner, in nauw overleg met de toekomstige gebruikers. Het voorlopig ontwerp is inmiddels vastgesteld. De bouw start nog eind dit jaar. De planning is dat het cluster in de zomer van 2006 haar deuren kan openen. Op zondag 25 april is er een informatiemiddag over het voorzieningencluster voor alle belangstellenden, in het informatiecentrum Roombeek.

---

Gepubliceerd op 01-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar