Waterschap Groot Salland

Muskusratten in Stadshagen

6 april 2004

Muskusratten rukken op in Stadshagen.

Als bewoner van Stadshagen woon je in een laag gelegen polder met veel water. Een ideale leefomgeving voor de muskusrat. Deze beestjes komen dan ook veel voor in de wateren in en rond Stadshagen. Muskusratten vormen een regelrechte bedreiging voor de dijken, oevers en wegen. Ook veroorzaakt hij door zijn knaaglust grote schade aan gewassen en waterplanten.
Om de populatie in de hand te houden is de bestrijding van de ratten wettelijk geregeld.
In Stadshagen is het Waterschap Groot Salland hier verantwoordelijk voor. Vangcoördinator Lammert Doornwaard van het waterschap vertelt over hoe en waarom de muskusratten worden gevangen.

Noodzakelijk kwaad
'De bestrijding van de muskusratten is een noodzakelijk kwaad. Veel mensen, zeker ook kinderen vinden de muskusrat een aantrekkelijk beestje met een glanzende bruine vacht en een lange platte staart. Ze graven gangen en holen in dijken en oevers. Dit kan een gevaar opleveren voor de veiligheid van dijken die Stadshagen beschermen tegen hoogwater op het Zwartewater. Ook brengt de muskusrat veel schade toe aan landbouwgewassen en veroorzaakt verzakkingen in landerijen en wegen. Wanneer de muskusratten niet worden gevangen neemt het aantal binnen de kortste keren explosief toe. Per jaar kan een muskusrat drie of vier keer gemiddeld zo'n 6 tot 10 jongen krijgen. Wanneer de bestrijding effectief gebeurd zijn er uiteindelijk veel minder dieren die gedood moeten worden en kost de bestrijding daardoor aanzienlijk minder geld'.

MR_duiker.jpg (727 Kb)

Vangmiddelen
'Voor het vangen van de muskusratten gebruiken we klemmen, verschillende soorten vangkooien en fuiken. In stedelijk gebied zoals Stadshagen, gebruiken we bijna altijd vangkooien. In klemmen zouden spelende kinderen of honden terecht kunnen komen. MR_hondje.jpg (347 Kb)

Het komt regelmatig voor dat vangmiddelen door kinderen worden vernield. Dit brengt onnodige schade met zich mee en de bestrijding wordt moeilijker. Ook gebeurt het dat dode ratten uit de vangkooien worden gehaald en op andere plekken in het water terechtkomen. Een risico in verband met verspreiding van ziekten en botulisme. De muskusrattenbestrijder gaat daarom bij voorkeur niet op woensdagmiddag op pad wanneer de kinderen vrij van school zijn. Verder zou ik de kinderen en ook de ouders/verzorgers erop willen wijzen de vangmiddelen met rust te laten: het is geen speelgoed.'

Explosieve groei
'In 1905 nam een Tsjechische graaf voor de aardigheid een paar muskusratten mee uit Alaska. Dit was het begin van het einde. Jaren later had dit pelsdiertje zich explosief over Europa verspreid. In 1941 werd hij voor het eerst in Nederland gesignaleerd. In ons waterrijke land, met nauwelijks natuurlijke vijanden, voelt de muskusrat zich als een vis in het water.
De laatste jaren vangen de 18 muskusrattenbestrijders van het Waterschap Groot Salland in het gehele werkgebied van het waterschap (West-Overijssel) zo'n 16.500 beestjes per jaar. Dit betekent dan gemiddeld 0,8 gevangen muskusratten per uur. Volgens de geldende norm is dit getal te hoog wat erop wijst dat de populatie te hoog is. Wanneer de vangst ligt op 0,25 per uur, is er sprake van een beheersbare situatie. Dat is een situatie waarin er nagenoeg geen schade meer is. Het streven is om dit doel met tijdelijke inzet van extra personeel, over ca. 4 jaar te bereiken.'

Voorlichting
Het Waterschap Groot Salland hecht belang aan de nodige communicatie over de bestrijding. U kunt door hier te klikken een folder over muskusratten aanvragen. Daarnaast is het op aanvraag mogelijk voor scholen, de wijkraad of verenigingen een gastles/inleiding te verzorgen: tel. 038-4557218.