Gemeente Den Haag

april 2004
Tentoonstelling HSL in stadhuis Den Haag (5 april)

Vanaf vandaag tot en met 16 april is er in het Atrium van het Haagse stadhuis een tentoonstelling over de Hogesnelheidslijn (HSL). De tentoonstelling bestaat uit een spectaculaire maquette van 4x4 meter. De maquette toont op symbolische wijze de nieuwe ruimtelijke werkelijkheid die ontstaat als gevolg van de ontwikkeling van de HSL in Noord-West Europa.

De maquette omvat de HSL-route en de steden in Noord-West Europa die onderdeel uitmaken van het HSL-netwerk. Op de maquette worden de Thalys, Eurostar en ICE in dynamische LED displays gesymboliseerd en worden de geplande ontwikkelingen op de diverse halteplaatsen en regio's in videobeelden getoond. De bezoeker maakt zo in sneltreinvaart een virtuele rondreis langs de HSL-steden in Noord-West Europa.

Business lounge
Vanaf 2007 gaat de Hogesnelheidstrein vanuit het nieuwe Haagse CS over het HSL-tracé rijden richting Rotterdam, Brussel en Parijs. Comfortabel, veilig en razendsnel van stadshart naar stadshart is daarbij het uitgangspunt.
De zogenaamde High Speed Trains die op dit traject gaan rijden, kunnen een topsnelheid halen van 300 km per uur. Een treinreis tussen Den Haag en Brussel duurt dan nog maar 1 uur en 18 minuten tegen 2 uur en 5 minuten nu.
Wethouder Bruins (Verkeer) zet in op een goede frequentie van het aantal directe internationale spoorverbindingen naar/van Den Haag en de hierbij behorende voorzieningen. Zo wordt voor de internationale reizigers op het vernieuwde station CS een business lounge ontwikkeld.

Internationale netwerkstad
De tentoonstelling is een initiatief van het Europese HST-netwerk, een netwerk van zo'n 20 HSL-steden en -regio's uit Duitsland, België, Engeland en Nederland.
Uitgangspunt is dat door de HSL het kerngebied van Noord-West Europa steeds meer een grote internationale netwerkstad wordt, die zo'n 25.000 vierkante kilometer en 35 miljoen inwoners omvat en van hoek tot hoek te bereizen is in maximaal zo'n 3,5 uur. De tentoonstelling over de HSL zal na Den Haag ook nog de andere Europese HSL-steden aandoen. De tentoonstelling in het Atrium in het Haagse Stadhuis is tijdens werktijden geopend (donderdagavond tot 20.00 uur) en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De tentoonstelling is voor iedereen gratis toegankelijk.