Gemeente Den Haag

april 2004
Herhuisvesting Zwarte Madonna in eindfase (6 april)

Op 26 september 2002 heeft de gemeenteraad besloten de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier het groene licht te geven. Op de plaats waar de Zwarte Madonna staat, verrijzen in de toekomst de twee torens voor de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en een woontoren. Ook is er ruimte voor kantoren en stedelijke voorzieningen.

Procedure sloopvergunning en woningon ttrekkingsvergunning Op 9 maart 2004 heeft de Rechtbank te 's-Gravenhage uitspraak gedaan in de procedures over de voorlopige voorzieningen en de beroepen tegen de sloopvergunning en de woningonttrekkingsvergunning. De Rechtbank heeft in beide zaken het beroep ongegrond verklaard en de voorlopige voorzieningen afgewezen.

Zwarte Madonna
Op dit moment moeten nog 37 huishoudens van de oorspronkelijke 336 woningen in de Zwarte Madonna een andere woning vinden. Op 1 april jl. zijn de woningen die tijdelijk door Ad-Hoc zijn bewoond allen leeg opgeleverd. De woningen die leeg zijn, worden dichtgetimmerd en een beveiligingsbureau bewaakt het complex.

De bewoners van de Zwarte Madonna hebben eind december 2003 een huuropzegging van de gemeente ontvangen. De gemeente heeft daarin de huur opgezegd tegen 1 april 2004. De bewoners die medio maart 2004 nog in de Zwarte Madonna wonen, hebben inmiddels van de advocaat van de gemeente te horen gekregen dat tegen hen een huurbeëindigingsprocedure wordt begonnen. De dagvaarding is op 30 maart jl. aan de bewoners uitgereikt. Indien de bewoners tijdens de procedure hun woning alsnog verlaten, zal de gemeente de procedure tegen deze bewoners niet langer voortzetten.

Bouwplan ontwikkeling fase 1a (ministeries)
Op 14 november 2003 heeft de Rijksgebouwendienst de bouwaanvraag voor de twee ministeries ingediend. Op 17 december 2003 heeft Welstand het bouwplan behandeld en het plan doorgelaten. Wel is er nog nadere uitwerking gevraagd van onderdelen van het plan. Van 23 januari t/m 19 februari 2004 lag het plan ter inzage en hierop zijn 3 zienswijzen ingediend. Naar verwachting wordt de bouwvergunning in april 2004 afgegeven.
Bouwplan ontwikkeling fase 1b (woontoren)
Het beginselplan voor de woontoren van architectenbureau Rapp+Rapp is op 16 december 2003 door MAB & Haag Wonen Kristal ingediend. Er zijn een drietal consultaties geweest met ondernemers, architecten en het Haags monumentenplatform. Ook is er een informatieavond voor belangstellenden gehouden. Op 14 januari 2003 is het plan in Welstand besproken en doorgelaten. Over het algemeen bestaat er grote waardering voor het plan. Er is nog wel aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de uitwerking.

De beginseluitspraak voor goedkeuring wordt verwacht in mei 2004. Voor de zomer wor dt de bouwaanvraag verwacht.

Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan is op 11 december 2003 door de gemeenteraad vastgesteld. Nu is het in procedure bij de Provincie. Naar verwachting zal deze in augustus 2004 een besluit hierover nemen. Vooruitlopend heeft Gedeputeerde Staten op 3 februari jl. een specifieke verklaring van geen bezwaar afgegeven. Op basis hiervan is het mogelijk de bouwvergunning voor de ministeries af te geven.