Historisch Museum Rotterdam

Meesters van Middelland
Zeventiende-eeuwse schilders in een Rotterdamse wijk lokatie : Het Schielandshuis
datum : 6 april t/m 19 september 2004

Van 6 april tot en met 19 september exposeert Museum Het Schielandshuis in de tentoonstelling Meesters van Middelland schilderijen van twaalf zeventiende-eeuwse Rotterdamse meesters. Al deze schilders hebben een eigen straatnaam in de Rotterdamse wijk Middelland, zoals de Volmarijnstraat, de Bellevoysstraat en de Snellinckstraat. Naast schilderijen toont de expositie de geschiedenis van deze wijk aan de hand van plattegronden en historische foto's. Voor een actueel beeld heeft het museum de Rotterdamse fotograaf Erno Wientjens de opdracht gegeven om de straten en bewoners vast te leggen.

De schilders
Twaalf straten in de Rotterdamse wijk Middelland dragen de naam van een Rotterdamse schilder uit de zeventiende eeuw. Weinig bewoners weten echter dat Jan Porcellis een marineschilder was, dat Egbert van der Poel dorpsbranden en stranden bij nacht schilderde en dat Lieve Verschuier het interieur van de Laurenskerk heeft vastgelegd. Museum Het Schielandshuis toont in Meesters van Middelland ruim vijftig werken van de twaalf schilders. De tentoonstelling schetst hiermee een beeld van hun oeuvre en beschrijft bovendien hun werkzame leven in Rotterdam. De schilderijen zijn voor een groot deel afkomstig uit de collectie van het Historisch Museum Rotterdam. Daarnaast zijn er schilderijen te zien uit de kunsthandel, particuliere en andere museale collecties waaronder Museum Boijmans Van Beuningen, Stedelijk Museum De Lakenhal, het Dordrechts Museum en het Groninger Museum.

De straten in de wijk
De naar zeventiende-eeuwse schilders genoemde straten in de wijk Middelland zijn omstreeks 1900 aangelegd en bevinden zich tussen de Rochussenstraat, de Heemraadssingel, de Middellandstraat en de 's-Gravendijkwal. De naamgeving van de straten is te verklaren uit een grote historische belangstelling in die tijd, in het bijzonder voor het roemrijke verleden van de Gouden Eeuw. Middelland was 100 jaar geleden een echte migrantenwijk waar havenarbeiders, kantoorbediendes, ambtenaren en kleine ondernemers woonden en werkten. Anno 2004 is Middelland een wijk met een zeer gemengde bevolkingssamenstelling: jong, oud, allochtoon, autochtoon, laag en hoogopgeleid. De expositie toont aan de hand van plattegronden, historische en actuele foto's de ontstaansgeschiedenis van de wijk en de belangrijkste veranderingen in de afgelopen eeuw.