Inspectie voor de Gezondheidszorg



Dinsdag 6 april 2004

zorg in forensisch psychiatrische klinieken niet optimaal, maar verbeteringen zijn in zicht

De kwaliteit van de manier waarop de zorg is georganiseerd in forensisch psychiatrische klinieken en afdelingen is wisselend. De meeste voorzieningen hebben veel zaken niet optimaal geregeld of geven het onvoldoende aandacht. Zo beschikken klinieken en afdelingen nog niet over een zorgvisie, die is uitgewerkt in zorgprogramma"s en behandelmodulen. Ook voldoen de meeste voorzieningen onvoldoende aan de randvoorwaarden voor verantwoorde zorg, zoals die staan in de Kwaliteitswet zorginstellingen. Dat blijkt uit het rapport Klinische forensische psychiatrie, brugfunctie of zelfstandig circuit? dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag openbaar maakt.

De inspectie is kritisch, maar ook positief. Jacques Lucieer, hoofdinspecteur voor de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg: "Verbeteringen zijn in zicht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bij koepelorganisatie GGZ Nederland en de leiding en medewerkers van forensisch psychiatrische instellingen veel enthousiasme en bereidheid aangetroffen om het hulpaanbod en de organisatie van de zorg verder te verbeteren. Dit blijkt onder meer uit de plannen van aanpak die door instellingen naar aanleiding van onze bezoeken zijn opgesteld."

De inspectie vindt dat in de toekomst duidelijk moet worden wat de positie is van de forensisch psychiatrisch instellingen: óf ze zijn een schakel tussen de justitiële inrichtingen en de reguliere zorg, óf ze vormen, zo mogelijk samen met de TBS-klinieken, een apart forensisch psychiatrisch circuit. Dit laatste vindt de inspectie het meest wenselijk, want naast de gewenste bescherming voor de samenleving biedt dit voor een grote groep patiënten de vereiste specialistische zorg. Bovendien bouwen de voorzieningen door uitwisseling van kennis en kunde de nodige expertise op.

Met het oog op de groeiende groep gedetineerden met een verstandelijke beperking zullen de forensisch psychiatrische klinieken en afdelingen ook nauwer moeten gaan samenwerken met de verstandelijk gehandicaptenzorg. Tezamen met de reguliere geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg kan dan van elkaars kennis worden geprofiteerd.