Gemeente Baarn

Politiek debat in cursus "Hoe werkt de gemeente?"

31-03-2004

Woensdag 7 april vindt de vierde lesavond plaats van de cursus Hoe werkt de gemeente? Deze laatste les heeft als thema: het politieke forum. De cursisten gaan een politiek debat naspelen aan de hand van een prikkelende stelling. Raadsleden helpen hen met de voorbereiding hiervan. Publiek en pers zijn vanaf 21.00 uur van harte welkom het debat te volgen in de raadszaal van het gemeentehuis, ingang Laanstraat 1.

Politiek debat
De cursisten gaan deze avond in groepjes met elkaar in debat over een bepaalde stelling. Op deze manier kunnen zij ervaren hoe belangrijk argumenten in de politieke besluitvorming zijn. Dit sluit ook aan bij het nieuwe dualistische stelsel in de gemeente waarin het politieke debat een belangrijke rol heeft gekregen.

Oefening
Het debat is een oefening voor de cursisten. De opzet ervan is enigszins vergelijkbaar met het programma Lager Huis van de televisie. (zie de bijlage). Deze avond wordt uitdrukkelijk geen partijpolitiek bedreven. Wel wil de gemeente er een leerzame en vooral leuke avond van maken.
Het debat wordt begeleid door een ervaren debatleider.

Baarnse politici
De fracties uit de gemeenteraad hebben leden naar deze avond kunnen afvaardigen. De deelnemende politici gaan de cursisten helpen bij de voorbereiding van het debat. Zij debatteren zelf niet mee. De cursisten krijgen eerder op deze avond de gelegenheid om met de politici kennis te maken.

Welkom
Net als een gewone raadsvergadering is dit debat openbaar voor pers en publiek. Het publiek heeft ook een bescheiden rol in het debat: namelijk stemmen in de eerste stemronde. Het debat start om ongeveer 21.00 uur en duurt uiterlijk tot 22.00 uur. Het vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis, ingang Laanstraat 1.