Openbaar Ministerie

Landelijk Parket, 6 april 2004

Leverancier grondstof synthetische drugs aangehouden

Vandaag zijn drie personen door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst - Economische Controledienst (FIOD-ECD) aangehouden die verdacht worden van de vermoedelijke levering van aceton, een grondstof voor de productie van verdovende middelen. Tegelijkertijd zijn op drie plaatsen doorzoekingen verricht, waarbij administratieve bescheiden in beslag zijn genomen.

De FIOD-ECD startte een onderzoek naar aanleiding van een aantal meldingen van een chemisch bedrijf aan het Meldpunt verdachte transacties van de Belastingdienst/FIOD-ECD.
De verdachten hadden in naam van een eenmansbedrijf uit Stadskanaal 2000 liter aceton contant aangekocht en een optie geplaatst voor aankoop van 6000 liter aceton. De 2000 liter aceton werd persoonlijk opgehaald, maar omdat het voertuig niet geschikt was voor het vervoer van chemicaliën, werd de aceton niet geleverd. Op verzoek van de verdachte werd de aceton uiteindelijk afgeleverd bij een bedrijf in Stellendam. De 6000 liter aceton, die nooit is afgehaald, zou bestemd zijn voor transport naar Suriname.

De verdachten zijn een 47-jarige man uit Stadskanaal, een 24-jarige man uit Stadskanaal en een 46-jarige vrouw uit Stadskanaal. De 47-jarige man werd aangehouden in een penitentiaire inrichting in Veenhuizen, waar hij gedetineerd was.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.