GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 7 april 2004 12:04
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Stop deelname JSF na absurd hoge budgetoverschrijding

( 7 april 2004)

De ontwikkeling van de JSF blijkt bijna en kwart duurder te worden dan begroot. Meer tegenvallers kunnen nog volgen. Alle reden voor GroenLinks om opheldering te vragen aan het kabinet en opnieuw te pleiten voor beëindiging van de Nederlande deelname Namens GroenLinks heeft Farah Karimi de volgende vragen gesteld aan de minister van Defensie.


1.Is het waar dat de JSF 22,6 % duurder wordt, en dat nu de ontwikkeling uitkomt op 245 miljard in plaats van de begrote 200 miljard 1 (1) Zo ja, wat heeft dat voor consequenties voor de Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van de JSF, de compensatieorders, en de schatkist?
2.Deelt u de mening dat het project tot nu toe niet verloopt zoals begroot, waarbij er sprake is van grote financiële tegenvallers? Zo nee, waarom niet?
3.Zijn deze financiële tegenvallers geen gegronde reden uit het JSF project te stappen, ook gezien het feit dat het JSF project een financiële ramp dreigt te worden?
4.Is het waar dat door deze kostenstijging Nederland voor hetzelfde geld minder vliegtuigen krijgt? Zo ja, wilt u het aantal aan te schaffen JSF bijstellen?
5.Hoe beoordeelt u nu het JSF project?

6.Mocht u nu niet bereid zijn de deelname te beëindigen? Bij welke kostenoverschrijding ligt voor de Nederlandse regering dan de grens?

(1) AD 07 april '04


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -