HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND

Veiligheid tegen wateroverlast in Haarlemmermeer in gevaar

Het hoogheemraadschap van Rijnland voorziet dat haar watersysteem binnen vijf tot tien jaar niet meer aan de veiligheidsnormen voldoet als tegen die tijd de geplande waterbergingslokatie in het westelijk deel van de Haarlemmermeerpolder niet is gerealiseerd. De planvorming van de voor het watersysteem noodzakelijke waterbergingslokatie in het westelijk deel van de Haarlemmermeerpolder loopt grote vertraging op door onduidelijkheid over lokale ruimtelijke ontwikkelingen. Discussie over verplaatsing van woningbouw in relatie tot de groeimogelijkheden van Schiphol dreigt de aanleg van de in Zwaansbroek-West voorziene waterberginglokatie te vertragen, zodat de bescherming tegen water in gevaar komt. Uitstel van de aanleg van deze waterbergingslokatie kan zich wreken door wateroverlast voor mens en dier en grote economische schade. In het uiterste geval kan het veiligstellen van ruimte voor uitbreiding van Schiphol betekenen dat het droog houden van Schiphol zelf in gevaar komt.

Het watersysteem van het hoogheemraadschap van Rijnland moet voldoen aan veiligheidsnormen. Wateroverlast, door extreme boezemwaterstanden bij extreme regenval, met economische schade als gevolg mag bijvoorbeeld op zijn hoogst eens in de honderd jaar ontstaan. Doordat Rijnland ingenieus omgaat met het watersysteem blijven de voeten nu nog droog. Hiervoor investeert Rijnland al uitgebreid in extra bemalingscapaciteit om water sneller af te kunnen voeren. Desondanks kan Rijnland het gewenste veiligheidsniveau niet waarborgen als er geen waterbergingslokaties gecreërd kunnen worden. In sommige situaties voldoet Rijnland nu al niet aan de geldende veiligheidseisen, maar kan door van te voren in te spelen op weerssituaties met extreem veel neerslag het waterpeil tijdelijk verlaagd worden. Hierdoor is het mogelijk enige tijd meer water op te vangen. Rijnland wil op korte termijn echter een robuuster watersysteem, waarbij niet alleen vertrouwd hoeft te worden op onbetrouwbare weersvoorspellingen.

Ernstige wateroverlast
Het staat vast dat wanneer in het gebied van Rijnland geen maatregelen, zoals het creëren van waterbergingslokaties, gerealiseerd kunnen worden, het Rijnlands gebied in de toekomst elke tien jaar op diverse plekken met ernstige wateroverlast te maken krijgt. De Haarlemmermeer is vanwege zijn diepe ligging zo een plek. Om dit te voorkomen moet Rijnland op een termijn van vijf tot tien jaar kunnen beschikken over waterbergingslokaties in de Haarlemmermeerpolder en de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer. Er is berekend dat over twintig jaar nog meer waterbergingslokaties nodig zijn. Bij de Nieuwe Driemanspolder wordt goede voortgang geboekt, maar als gevolg van discussie over waar extra woningbouw in de Haarlemmermeer gerealiseerd moet worden én de wens verdere uitbreiding van Schiphol mogelijk te maken dreigt de realisatie van hoogwaterberging in het westelijk deel van de Haarlemmermeerpolder (Zwaansbroek-West) geblokkeerd te worden. Deze grootschalige waterberging (200 hectare) zou worden ingepast in het aan te leggen recreatiegebied Zwaansbroek-West. Daarin wordt een waterplas gecreëerd, die het mogelijk maakt in tijden van wateroverlast een halve meter extra water te kunnen opzetten. Als niet hier of elders in deze polder plaats voor water wordt gemaakt kan het hoogheemraadschap op den duur niet meer garanderen dat de voeten droog blijven. Dit kan ook Schiphol zelf betreffen. Op grond van het Luchthavenindeling besluit mogen geen waterpartijen groter dan drie hectare aangelegd worden binnen een straal van zes kilometer rond een startbaan. De lokatie Zwaansbroek-West is één van de weinige lokaties binnen de Haarlemmermeer die daarbuiten valt. In het volle westen van Nederland blijkt het extreem lastig ruimte voor water te maken, maar het moet wel, juist om de grote economische belangen en de veiligheid van de mensen te beschermen.

Rijnland kan alleen samen met gemeenten en provincies ruimte voor water creëren om zo voor West-Nederland veiligheid, voldoende en schoon water nu en in de toekomst te kunnen blijven garanderen.


07 apr 04 11:52