GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 7 april 2004 13:21
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Malaise in de politiek" vraagt om hoorzitting & debat

( 7 april 2004)

GroenLinks neemt de kritiek van vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State over de malaise in de politiek serieus. Op korte termijn wil GroenLinks dat de Kamer Tjeenk Willink uitnodigt voor een hoorzitting, om vervolgens in een debat met de ministers van Binnenlandse Zaken en van Bestuurlijke vernieuwing te debatteren over verbetering van controle op de regering én aanpak van de bureaucratie.

Tjeenk Willink hekelt het "incidentialisme" van de politiek en stelt de "uitgewaaierde bureaucratie" en de grote invloed van een hecht verbond aan beleidsambtenaren, rekenmeesters, toezichthouders, adviseurs en managers aan de kaak. GroenLinks heeft in haar nota's 'De Zesde macht' en het recentere 'Schaduwmacht' vergelijkbare analyses gemaakt en concrete aanbevelingen gedaan. Ook in het recente boek 'Mondige burgers, getemde professionals', van GroenLinks kamerlid Tonkens, wordt gewezen op het feit dat uitvoerders te veel in hun professionaliteit belemmerd worden.

Er is dus alle reden om in een hoorzitting én een debat te zoeken naar nieuwe wegen om de bureaucratie te temmen en de vrijheid voor uitvoerders van beleid te vergroten. Groenlinks heeft dit idee bepleit in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -