FNV

FNV: ziektekosten in ruim helft CAO's gecompenseerd

In meer dan de helft van de tot nu toe afgesloten CAO's slagen FNV-bonden erin compensatie af te spreken met de werkgevers voor de stijgende ziektekosten. Dat blijkt uit een voorlopig FNV-overzicht van 11 van de in totaal 47 zogeheten 'coördinatie-CAO's' .

CAO-coördinator Agnes Jongerius is ingenomen met het voorlopige resultaat. 'We maken redelijk waar wat we vorig jaar beloofd hebben, nl. dat we de verslechteringen van het kabinet daar waar mogelijk zouden repareren. In 6 van de 11 tot nu toe afgesloten coordinatie-CAO's hebben voor werknemers concreet resultaat geboekt. "

Coördinatie-CAO's zijn toonaangevende, richtinggevende CAO's die Nederlands grootste vakcentrale nauwlettend volgt. De na 1 januari afgesloten CAO's hebben betrekking op ruim een half miljoen werknemers.

De vorm van de compensatie door de werkgevers van de sterk stijgende ziektekosten varieert: bijvoorbeeld van 10 euro per werknemer per maand (Corus) tot 2 keer 125 euro bruto in de sector Afbouw.

In een enkel geval wordt een collectieve aanvullende ziekenfondsverzekering overeengekomen, waarbij de werknemers een korting op de premie ontvangen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Unilever. Daar is een werkgeversbijdrage van 75 euro afgesproken voor boven de ziekenfondsgrens. De overige werknemers krijgen een collectieve aanvullende verzekering met 30 procent korting.

Het voornemen van de FNV om meer collectieve ziektekostenverzekeringen met werkgevers af te sluiten komt nog niet erg uit de verf.

Jongerius: "Dat idee kwam pas laat in het vorige jaar op, mede onder invloed van het Najaarsakkoord. De meeste voorstellenbrieven van bonden waren toen al de deur uit. Bovendien vergt het afsluiten van dergelijke verzekeringen tijd. Maar ­ en dat kondig ik nu al aan - in 2005 gaan we hier zeker mee door."

7 april 2004