Partij van de Arbeid


Den Haag, 7 april 2004


PvdA: Nieuw kinkhoestvaccin direct invoeren


De PvdA vindt dat zo snel mogelijk moet worden overgegaan op andere vaccins tegen kinkhoest. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad is gebleken dat het vaccin dat in Nederland wordt gebruikt onvoldoende werkt en bijwerkingen kan hebben. Vaccins die in het buitenland worden gebruikt, hebben minder bijwerkingen. Jaarlijks kunnen 8000 gevallen waarbij bijwerkingen bij inenting optreden, worden voorkomen met het gebruik van de nieuwe vaccins.


De PvdA is al jaren bezorgd over het feit dat het percentage ouders dat besluit hun kinderen te laten inenten tegen kinkhoest daalt. Al in 2000 heeft de Gezondheidsraad geadviseerd over te stappen op een ander vaccin, maar tot op heden is hiervan niets terecht gekomen. De PvdA vindt dan ook dat veel te lang is gewacht met invoering van een nieuw vaccin, zodat de twijfel bij ouders over vaccinatie van hun kinderen niet weggenomen wordt.


Naast het zo spoedig mogelijk invoeren van nieuwe vaccins, zal er veel meer aandacht moeten komen voor de redenen die ouders sceptisch doen staan ten opzichte van het vaccineren van hun kinderen. Ook moet er meer gedaan worden aan voorlichting over de vaccins. Wanneer ouders goed op de hoogte zijn, zijn zij immers veel beter in staat het belang van het vaccineren goed in te schatten.


Voor nadere informatie: Khadija Arib 06-18305781