Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn mag zeven woningen bouwen in de kern Oosterhuizen

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben besloten de bouw van zeven woningen in de kern Oosterhuizen mogelijk te maken. Het besluit is in Apeldoorn met vreugde ontvangen. Eerder had de provincie bepaald dat Oosterhuizen als een buurtschap moest worden aangemerkt en niet als kern. Mede daarom kwam Oosterhuizen niet voor uitbreiding in aanmerking. Om de woningen te mogen bouwen moest Oosterhuizen voldoen aan de criteria voor een kern zoals het Streekplan Gelderland aangeeft.

In Oosterhuizen leeft al jaren de wens om een aantal woningen voor de eigen bewoners aan de kern toe te voegen. Op grond van bestaand beleid is dit de laatste jaren afgehouden. Oosterhuizen wordt omsloten door landelijk gebied B volgens de terminologie van het Streekplan. Dat betekent dat de in de omgeving aanwezige waarden en kwaliteiten moeten worden ontzien.

De archeologische en natuurlijke waarden van de nabije open enk zijn aanleiding geweest voor de keuze van een locatie voor de woningbouw in het hart van het dorp.

De woningbouw zal worden uitgevoerd als een Duurzaan Bouwen project. Het gaat hierbij niet alleen om milieu-aspecten zoals gebruik van zonne-energie, zonnewarmte, watergebruik etc., maar ook om de duurzame instandhouding van de sociale structuur en leefbaarheid van het dorp op de langere termijn.

Het terrein waar de woningen zijn geprojecteerd is eigendom van de gemeente. Van de zeven woningen die gebouwd zullen worden, gaat het om zes sociale huur- en één vrije sectorwoning.

Voor het laatst bijgewerkt op: 7-apr-2004 02:45