Ingezonden persbericht


-

Pers- Informatie

K2 Expeditie 2004: Parmaham in de bagage

De eerste beklimming van de op een na hoogste berg ter wereld vond 50 jaar geleden plaats. Parmaham voor een optimale verzorging van de klimmers.

Parma, April 2004 - Het Consorzio del Prosciutto di Parma is de officiële partner van een hernieuwde Italiaanse Expeditie naar de "K2". Deze berg is met een hoogte van 8.611 m de op een na hoogste berg ter wereld. Precies 50 Jaar na de eerste beklimming door de Italianen Lino Lacedelli en Achille Compagnoni, die op 31 Juli 1954 de Top bereikten, start in dit jubileum jaar in April opnieuw een Italiaans beklimmings- en onderzoeksteam. Het doel is in Juli 2004 op de Top van de K2 aan te komen.

Onderdeel van het "K2-2004 Project" is een omvangrijk wetenschappelijk onderzoeksprogramma, dat o.a. onderzoek naar optimale voeding onder extreme omstandigheden zal verrichten. De deelnemers aan de Expeditie zijn blootgesteld aan lichamelijke en psychische stress en leiden in deze zuurstof arme hoogte aan krachtenverlies en gebrek aan eetlust. Een juiste voeding is in deze omstandigheden een zaak van levensbelang.

Agostino da Polenza, de leider van de expeditie en gids van de klimmers: "In onze bagage bevindt zich o.a. 40 kilogram Parmaham, want het is voedingskundig gezien een uitermate geschikt voedsel met veel proteïnen en een laag vetgehalte."

Dit wordt onderstreept door Stefano Fanti, directeur van het Consorzio en zelf fanatiek bergklimmer: "Parma-ham heeft een laag cholesterolgehalte, vergelijkbaar met kalfsvlees en kip. De proteïnen zijn door de traditionele rijping- en droging van de ham makkelijk verteerbaar."

De Parma-ham voor de deelnemers aan de expeditie heeft reeds Kathmandu bereikt en wordt eerst naar het basiskamp en vervolgens later naar de hoger gelegen kampen overgebracht.

Het "K2-2004" project wordt ondersteund door het Nationale Onderzoeksinstituut voor Levensmiddelen en Voeding en staat onder het beschermheerschap van het Italiaanse Ministerie van Landbouw. Op www.montagna.org is het mogelijk de tocht gedetailleerd te volgen.

Voor meer info:

Jacques van der Bend/ Consorzio del Prosciutto di Parma Tel:020-6633912 Mobiel: 06-24246152 E-mail: bdnl@wxs.nl


---- --