ST. RADIO LA BENEVOLENCIJA

Uniek project Nederlandse Stichting in Rwanda

Stichting Radio La Benevolencija

31 maart 2004

L.S.,

Op 7 april is het tien jaar geleden dat de genocide in Rwanda begon. In drie maanden tijd werden ruim 800.000 mensen vermoord, voornamelijk Tutsi's, maar ook gematigde Hutu's. De radio speelde een belangrijke rol bij de ophitsing van de Hutu's tegen de Tutsi's.

Tien jaar later gebruikt de Nederlandse Stichting Radio Benevolencija de radio als middel voor traumaverwerking en verzoening. Radio-soaps en radio-documentaires moeten mensen leren hoe politieke propaganda en manipulatie werken, opdat excessen zoals die in 1994 in de toekomst voorkomen kunnen worden. Naast radioprogramma's, die dit voorjaar van start gaan, zetten we een breed netwerk op van discussiegroepen en groepstherapie ter bevordering van traumaverwerking, verzoening en tolerantie. Om de hulpverlening maximaal te integreren in de lokale traditie en sociale infrastructuur, traint Radio Benevolencija Rwandese hulpverleners.

Wij zetten onze projecten op in nauwe samenwerking met doorwinterde journalisten van onder meer de BBC. Tevens werken we samen met psychologen en historici van internaitonaal gerenommeerde universiteiten als Yale en Masssacchusetts. Zo kunnen traumatologen hun theorieen en behandelmethoden op ongekend grote schaal - in heel Rwanda - testen. Uniek voordeel voor de Stichting is dat de wetenschappelijke begeleiding het mogelijk maakt de effectiviteit van onze projecten wetenschappelijk te onderzoeken en te meten. Dit is een unicum in de wereld van de humanitaire hulpverlening. De wetenschappelijke begeleiding moet de kans vergroten de doelstelling - traumaverwerking en preventie van etnische excessen - te verwezenlijken.

Stichting Radio Benevolencija wordt ondersteund door de Nederlandse en Belgische overheid, alsmede door particuliere stichtingen en commerciele bedrijven.

Wij vertellen U graag meer over onze activiteiten. Ook is het mogelijk ons team in Rwanda te bezoeken voor een reportage. Begin april zijn twee van onze trauma-experts ter plekke aanwezig. Voor het maken van interview-afspraken kunt U bij ons terecht.

Vriendelijke groeten,

Rachel Levy (Projectcoordinator, PR. Afwezig van 5 t/m12-4-04) George Weiss (Directeur, 06-55888053)

Stichting Radio La Benevolencija
Postbus 15838
1001 NH Amsterdam
The Netherlands
Phone: +31-20-6166599
Fax: +31-20-3308155
Internet www.labenevolencija.org
E-mail: info@labenevolencija.org

Stichting Radio La Benevolencija is een non-gouvernementele organisatie die projecten opzet in gebieden waar etnische spanning heerst en/of waar zich reeds etnische conflicten hebben voorgedaan. De projecten moeten bijdragen aan trauma-verwerking en pogen tegelijkertijd een preventieve werking te hebben. De Stichting tracht mensen bewust te maken van politieke propaganda en ophitsing. De Stichting brengt haar boodschap grotendeels over via programma's en artikelen in de belangrijkste massa-media ter plekke - radio, televisie, kranten en/of Internet.


04 apr 04 17:43