Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 15 / 2004)

afbeelding Kermis Kermis in Maastricht

Van 7 tot en met 16 mei staat de Sint Servaaskermis weer op het Vrijthof! Een overzicht van alle kermissen in Maastricht vindt u in de Maaspost en op deze pagina.

dotline

afbeelding drukte Parkeerdrukte

Vrijdag 9 en zaterdag 10 april 2004 (Goede Vrijdag en paaszaterdag) worden drukke dagen in Maastricht. Deze drukte kan problemen opleveren met parkeren. U kunt daarom het beste uw auto thuislaten en met de fiets of met het openbaar vervoer naar de stad gaan.

> Stemmen vanuit het buitenland > Koopzondagen voor tuincentra en doe-het-zelfzaken > Magneetsticker GemeenteLoket > Zomer(post)zegels > Nieuwe boom naast Bijenkorf > Wijziging wegsleepverordening 2002 > Hogere waarde Wet geluidhinder

Kermis in Maastricht

De Sint Servaaskermis komt weer terug op het Vrijthof! Vorig jaar moest deze voorjaarskermis uitwijken naar het MECC in verband met de werkzaamheden aan de garage onder het Vrijthof. Dit jaar kunt u de kermis dus gewoon weer bezoeken op het Vrijthof. De kermis vindt plaats van 7 tot en met 16 mei. Een overzicht van alle kermissen in Maastricht in 2004 vindt u hieronder.

Overzicht kermissen 2004 10 t/m 13 april 2004 Kermis in Pottenberg 7 t/m 16 mei 2004 Sint Servaaskermis Maastricht (Vrijthof) 29 mei t/m 1 juni 2004 Voorjaarskermis in Heer 29 mei t/m 1 juni 2004 Kermis in Itteren 26 t/m 29 juni 2004 Sint Janskermis in Limmel 3 t/m 6 juli 2004 Zomerkermis in Borgharen 3 t/m 6 juli 2004 Zomerkermis in Amby 18 t/m 21 september 2004 Haardergank in Borgharen 25 t/m 28 september 2004 Najaarskermis in Amby 1 t/m 6 oktober 2004 Najaarskermis Maastricht (Vrijthof) 16 t/m 19 oktober 2004 Sint Gerarduskermis in Heer 23 t/m 26 oktober 2004 Cabergerkermis in Caberg 13 t/m 16 november 2004 Kermis in Itteren

top

Drukke dagen

afbeelding drukke dagen Vrijdag 9 en zaterdag 10 april 2004 (Goede Vrijdag en paaszaterdag) kunnen drukke dagen worden in Maastricht. Gemeente Maastricht en de Maastrichtse winkeliers verwachten dat veel mensen dan de stad zullen bezoeken. Deze drukte kan problemen opleveren met parkeren. U kunt het beste uw auto thuislaten en met de fiets of met het openbaar vervoer naar de stad gaan.

Om eventuele parkeerproblemen het hoofd te bieden is het Van Gend en Loosterrein aan de Cabergerweg 24 uur geopend. U kunt hier parkeren voor 0,60 euro per uur of 2,70 euro per dag. Ook het parkeerterrein aan de Maagdendries/Lindenkruis is beschikbaar om te parkeren. Hier is het tarief: 0,80 euro per uur of 4 euro per dag. Op zaterdag 10 april is het parkeerterrein van de Sphinx aan de Maagdendries ook geopend. Hier kunt u parkeren voor 2 euro per dagdeel of 4 euro per dag. Uiteraard kunt u ook gebruikmaken van de parkeergarages. Deze zijn op de normale tijdstippen geopend.

top

Stemmen vanuit het buitenland

Als u kiesgerechtigd bent en in Nederland woont, maar op de dag van de verkiezing van het Europees Parlement (10 juni 2004) in het buitenland verblijft, kunt u uw stem op een aantal manieren uitbrengen. Dit geldt ook voor personen die de nationaliteit hebben van een andere lidstaat van de Europese Unie, maar op hun verzoek in Nederland als kiezer zijn geregistreerd.

Machtiging

Als u op 10 juni 2004 wegens vakantie in het buitenland verblijft, kunt u een ander via een schriftelijke of 'onderhandse volmacht' namens u laten stemmen. Een schriftelijke volmacht kunt u uiterlijk 27 mei 2004 aanvragen bij de gemeente waar u bent ingeschreven in de gemeentelijke bevolkingsadministratie. Daarvoor gebruikt u het formulier L8, dat bij de gemeente verkrijgbaar is. Een onderhandse volmacht ontstaat als u een andere kiezer uit uw stemdistrict machtigt (via uw oproepkaart) om uw stem uit te brengen. Hiervoor vult u de achterkant van de oproepkaart in en geeft u deze aan hem of haar mee. De oproepkaart wordt uiterlijk 27 mei 2004 bezorgd op uw thuisadres in Nederland.

Brief

Als u op 10 juni 2004 wegens werkzaamheden, studie of stage in het buitenland verblijft dan kunt u ook stemmen per brief. Maar dit is alleen in bepaalde gevallen mogelijk. Ga voor meer informatie tijdig naar de gemeente waar u bent ingeschreven in de gemeentelijke bevolkingsadministratie. Vraag hier om een formulier M3.

Telefoon of internet

Daarnaast is het waarschijnlijk ook mogelijk om via internet of telefoon te stemmen tijdens de verkiezing van het Europees Parlement in 2004.

Meer informatie over stemmen vanuit het buitenland vindt u op website www.ukomttochook.nl. Of bel het GemeenteLoket, telefoonnummer (043) 350 40 00.

top

Koopzondagen voor tuincentra en doe-het-zelfzaken

Het college van burgemeester en wethouders heeft in 2004 twee koopzondagen aangewezen voor tuincentra en de doe-het-zelfbranche. Voor de doe-het-zelfbranche zijn dat 12 april 2004 (2e Paasdag) en 31 mei 2004 (2e Pinksterdag). Voor tuincentra is dat 12 april 2004 (2e Paasdag). De tuincentra hadden ook op 28 maart 2004 een koopzondag gekregen (hierover werden de betreffende ondernemers vooraf telefonisch geïnformeerd).

Op deze aangewezen koopzondagen kunnen tuincentra en doe-het-zelfzaken de winkel voor het publiek geopend houden tussen 12.00 en 17.00 uur.

Via de BIK-code (Bedrijfsindelings codes Kamer van Koophandel) kan een bedrijf nagaan of het recht heeft op een van deze koopzondagen. Voor tuincentra geldt de code 52492. Voor de doe-het-zelfbranche is hoofdcode 5246 van kracht. Hieronder vallen:

* winkels in ijzerwaren en gereedschappen * winkels in verf, verfwaren en behang * winkels in hout * winkels in keukens * winkels in parket-, laminaat- en kurkvloeren * winkels gespecialiseerd in overige bouwmaterialen * bouwmarkten en andere winkels in bouwmaterialen algemeen assortiment.

top

Magneetsticker GemeenteLoket

De vier meestgestelde vragen op het gemeentelijk informatienummer (043) 350 40 00 gaan over het GemeenteLoket. 1. Waar is het GemeenteLoket? 2. Wat zijn de openingstijden? 3. Kan ik er parkeren? 4. Wat is het postadres?

Deze informatie staat nu op een handige magneetsticker die u gratis kunt afhalen op de volgende locaties:

* Milieuparken: Beatrixhaven, Randwyck en Noorderbrug * Stadhuis en Binnenstadhuis aan de Markt * Centre Céramique * Stadskantoor Maastricht I, Randwycksingel 22 * Sociale Dienst, Calvariestraat * Stadstoezicht, Brusselsestraat

Wees er snel bij want OP=OP.

top

Zomer(post)zegels

Vanaf dinsdag 6 april zijn weer nieuwe Zomerzegels te koop. Van elke Zomerzegel die u koopt, gaat 0,19 euro naar het Fonds Ouderenhulp. Dit fonds financiert jaarlijks vele projecten voor ouderen gericht op het tegengaan van eenzaamheid, verbetering van ouderenzorg, bestrijding van de verborgen armoede en het vergroten van de veiligheid voor ouderen.

De gemeente staat positief tegenover dergelijke activiteiten, die ook nog eens geheel door vrijwilligers worden gedragen. Mevrouw Marina Mesman, wethouder Welzijn, Volksgezondheid en Ouderen, nam op dinsdag 6 april in de hal van het Stadhuis te Maastricht de eerste serie Zomerzegels 2004 in ontvangst.

Op de Zomerzegels zijn kleurrijke bloemen afgebeeld die ontworpen zijn door de Maastrichtse kunstenaar Fons Haagmans. De zegels zijn te koop in Stadskantoor Maastricht I (Randwycksingel 22), het Centre Céramique, het AZM, in het Gildehuis (Past. Habetsstraat 42) en bij de postkantoren. Via een inschrijfformulier kunt u ook schriftelijk bestellingen opgeven. Bel voor meer informatie het Gildebureau Maastricht (043) 363 40 52 of het Gildehuis (043) 344 09 10.

top

Nieuwe boom naast Bijenkorf

Op maandag 5 april plantte wethouder Wim Hazeu een nieuwe boom op de hoek van de Maastrichter Brugstraat en Kleine Staat. Om precies te zijn een `Catalpa bignoides' oftewel `valse trompetboom'. Vorig jaar werd daar tijdens de verbouwing van V&D en de Bijenkorf een boom dusdanig beschadigd dat deze moest verdwijnen. Op initiatief van de gemeente en op kosten van Vendex KBB is er nu dus een nieuwe boom geplant.

Bomen vormen een belangrijk element in de inrichting van de binnenstad volgens de bomennota. Er staan er niet heel veel, maar op bepaalde plekken zijn ze heel bewust neergezet zoals, op het Vrijthof, OLV-plein en op kruisingen van enkele straten. 'Deze bomen doen de kleinschaligheid en de rijke detaillering van de stedenbouw en architectuur optimaal uitkomen en verlevendigen de binnenstad. Dit alles levert een ingetogen totaalbeeld op met een grote kwaliteit; deze kwaliteit moet gehandhaafd en waar nodig teruggebracht of versterkt worden', aldus de nota.

top

Wijziging wegsleepverordening 2002

Als een auto moet worden weggesleept en de bestuurder verschijnt ter plaatse kan het voertuig worden teruggegeven. De bestuurder moet dan wel onmiddellijk de kosten aan de sleper betalen die voor het voorbereiden van het wegslepen zijn gemaakt.

Daarbij kunnen zich de volgende situaties voordoen:

1. Er zijn nog geen werkzaamheden aan het voertuig verricht, maar de takelwagen is al besteld of ter plaatse: dan moeten de voorrijkosten worden betaald. Deze bedragen 63,50 euro. 2. Er zijn wel werkzaamheden verricht aan het voertuig: dan moeten de voorrijkosten en de kosten van deze werkzaamheden worden betaald. Deze kosten bedragen 100,- euro.

In het verleden moest in de tweede situatie het volle wegsleeptarief van 174,70 euro worden betaald. Dit bedrag is als onevenredig hoog ervaren, zodat het college de gemeenteraad heeft voorgesteld een apart tarief voor deze situatie vast te stellen. Na overleg met de wegsleper is dit tarief vastgesteld op 100,- euro. Zes weken na deze bekendmaking zal het nieuwe tarief worden toegepast.

Nieuwe bewaarplaats

Inmiddels heeft Bergingscentrale Maastricht (voorheen Botaxi) zijn bedrijf verplaatst van de M. Heugenstraat naar de Karveelweg. Weggesleepte auto's moeten voortaan dus worden afgehaald aan de Karveelweg. Het volledige adres is Bergingscentrale Maastricht, Karveelweg 16, 6222 NH Maastricht.

Tijdelijke Referendumwet

De wegsleeptarieven zijn opgenomen in de Wegsleepverordening 2002. De raad heeft deze tarieven vastgesteld. Voor de invoering van dit nieuwe tarief moet de Wegsleepverordening 2002 gewijzigd worden. Aangezien deze wijziging valt onder de werking van de Tijdelijke Referendumwet, kan iedereen een referendum over deze wijziging aan vragen. Het besluit tot wijziging van Wegsleepverordening Maastricht 2002 en het besluit tot aanpassing van de openingstijden van de nieuwe bewaarplaats aan de Karveelweg liggen vanaf 8 april 2004 ter inzage bij het GemeenteLoket.

top

Hogere waarde Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn bij Gedeputeerde Staten van Limburg een verzoek in te dienen voor het verkrijgen van een hogere waarde, als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder ten behoeve van één woning aan de Rijksweg.

Het ontwerp-verzoek met de daarbij behorende stukken ligt met ingang van 8 april 2004 twee weken ter inzage bij het GemeenteLoket. Tijdens deze termijn kan iedereen schriftelijk opmerkingen maken over het ontwerp-verzoek.

Stuur de opmerkingen naar Burgemeester en Wethouders, t.a.v. de dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Op dinsdag 20 april 2004 wordt om 16.30 uur in kamer ZO 2.04, Stadskantoor Maastricht I, Randwycksingel 22, een openbare zitting gehouden. Daarbij kunt u mondeling opmerkingen indienen over het ontwerp-verzoek.

top

Zoeken _______________

GemeenteLoket


Voor meer inhoudelijke informatie en voor de inzage van stukken en plannen: GemeenteLoket

 Zie het origineel