Gemeente Amerongen


Boomfeestdag 2004
De Nationale Boomfeestdag, die aanstaande woensdag in meer dan 350 gemeenten gevierd zou worden, is in verband met het overlijden van Prinses Juliana afgelast en verplaatst naar 7 april, zo laat de directeur van de Stichting, Peter Derksen, weten. Dit uit piëteit naar de Koninklijke Familie, die altijd zeer betrokken is bij de Stichting Nationale Boomfeestdag: in de ruim 48 jaar van het bestaan van de Boomfeestdag heeft nagenoeg iedereen van de Koninklijke Familie wel een Nationale Viering van de Boomfeestdag bijgewoond. Op 7 april zal er tijdens de Nationale Viering van de Boomfeestdag in Borsele een speciale Herdenkingsboom voor de overleden Prinses geplant worden. Koningin Juliana heeft ooit een Boom geplant op een Nationale Boomfeestdag in de jaren '80 in Baarn: zij plantte een boom als onderdeel van de herstelde bomenlaan bij Kasteel Groeneveld. Koningin Beatrix was in 2000 nog aanwezig bij de Nationale Viering in Utrecht en de 3 prinsessen Laurentien, Marilène en Annette hebben in 2002 nog geboortebomen geplant voor hun kindjes.
Een tweede reden voor het verplaatsen van de Nationale Boomfeestdag is het feit dat dit jaar op de Boomfeestdag in ruim 260 van de 350 deelnemende gemeenten, ter ere van de geboorte van Kroonprinses Amalia, Geboortebomen geplant zouden gaan worden door de Burgemeesters en Wethouders. De Stichting laat weten dat het niet past om een dergelijke vreugdevolle en vrolijke gebeurtenis doorgang te laten vinden in deze week. Vandaar dat besloten is de Boomfeestdag te verplaatsen tot na de begrafenis.
(noot: Geboortebomen symboliseren dat ieder kind van elke rang en stand moet kunnen opgroeien in een groene en gezonde wereld. Staatsbosbeheer en de Stichting Nationale Boomfeestdag hebben deze Geboortebomen geschonken aan de Nederlandse gemeenten, met als voorwaarde dat de bomen geplant worden op de Nationale Boomfeestdag met de gemeentelijke schooljeugd.)

Ook de Nationale Viering van de Boomfeestdag, die dit jaar plaatsvindt in Borsele (Zeeland), gaat dus niet door op 24 maart maar op 7 april. De Stichting hoopt dat de (eerder) uitgenodigde 13 Zeeuwse Burgemeesters, Commissaris van de Koningin Van Gelder en eregasten Femke Halsema en Wouter Bos op 7 april aanwezig zullen zijn om samen met de 650 kinderen de Herdenkingsboom (een Koningslinde) voor Prinses Juliana te planten én de Geboorteboomcirkel: de 13 burgemeesters planten dan aansluitend ieder een geboorteboom ter ere van Kroonprinses Amalia. Een 3-stammige Geboorteboom zou dan geplant worden door Femke Halsema voor haar onlangs geboren tweeling en door Wouter Bos voor zijn in februari geboren dochtertje.

Aanstaande maandag worden alle Colleges van Burgemeester en Wethouders in het land geïnformeerd door de Stichting over het verplaatsen van dit Nationale feest voor de natuur naar 7 april aanstaande. Meer informatie: Stichting Nationale Boomfeestdag, 06 - 53 35 90 56