FILMMUSEUM

Amsterdam, 2 maart 2004

The Human Dutch
Nederlandse films op tournee door Amerika

Op 8 april 2004 klinkt in Los Angeles het startschot voor The Human Dutch, een retrospectief van veertien Nederlandse films en documentaires. De selectie trekt een jaar lang langs Amerikaanse en Canadese filmhuizen.

Het Filmmuseum heeft in samenwerking met (o.a.) het UCLA Film & Television Archive en Holland Film een overzicht samengesteld van Nederlandse films en documentaires. Tot de veertien geselecteerde titels die langs verschillende Amerikaanse en Canadese filmhuizen toeren, behoren o.a. films van Bert Haanstra, Joris Ivens, Pim de la Parra en Alex van Warmerdam. Van vrijwel alle titels zijn nieuwe prints vervaardigd in internationale versies. De tournee loopt tot de zomer van 2005.

The Human Dutch gaat donderdag 8 april van start met een vertoning van Henk Kleinmans Zeemansvrouwen (1939) in de Louis B. Mayer-zaal van de Academy of Motion Pictures in Los Angeles. De programmareeks wordt voortgezet in het James Bridges Theatre (UCLA) met De vierde man, de Gerard Reve-verfilming van Paul Verhoeven, die bij de vertoning aanwezig zal zijn.

Speciaal voor The Human Dutch heeft het Filmmuseum enkele titels gerestaureerd, waaronder Marleen Gorris'De stilte rond Christine M. (1982), die ernstig verkleurd was. Het retrospectief toont daarnaast recente restauraties als Max Havelaar (Fons Rademakers, 1976), Paul Rotha's De overval (1962) en Boefje (Detlef Sierck, 1939).

The Human Dutch kwam tot stand i.s.m. The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), UCLA Film & Television Archive, Consulaat-Generaal der Nederlanden en Holland Film en met subsidie van de Ministeries van OC&W en Buitenlandse zaken uit de HGIS-cultuurmiddelen.