Ingezonden persbericht


Persbericht, 8 april 2004

Arbeidsmarktmonitor Bureau Bob:

In twee jaar 62% minder vacatures voor planologen en geografen

In het eerste kwartaal van 2004 waren er 62% minder vacatures voor planologen en geografen dan twee jaar geleden. Waren er in 2002 nog gemiddeld 151 vacatures per kwartaal, in 2003 zakte dit naar 70 en in het eerste kwartaal van 2004 waren dit er nog slechts 57. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de arbeidsmarktmonitor van Bureau Bob, detacheringbureau op planologisch en ruimtelijk-economisch terrein.

Ministeries en adviesbureaus noteerden afgelopen kwartaal vrijwel geen vacatures meer voor planologen en economisch geografen. De gemeenten doen het nog relatief goed: ondanks een daling van het aantal vacatures met 55%, is hun marktaandeel gestegen van 79% in 2002 naar 93% in 2004.

Vooral sterke daling vacatures op werkterrein economische zaken

Op alle werkterreinen zijn er minder vacatures in 2004 ten opzichte van 2002. Op het werkterrein van economische zaken is de afname het sterkst: 75%. Het aantal vacatures blijft het grootst op het werkterrein ruimtelijke ordening (aandeel in totaal van 68%), zo blijkt uit de arbeidsmarktmonitor. De regionale spreiding van de vacatures verandert weinig: gemiddeld 48% van de vacatures is in de Randstad, 35% in Midden-Nederland (Brabant, Gelderland en Overijssel) en 17% in Zeeland, Noord-Nederland en Limburg.

Verwachtingen voor rest van 2004: geen verbetering

Bureau Bob verwacht voor de rest van 2004 geen stijging van het aantal vacatures. Het aantal aanvragen dat bij Bureau Bob wordt neergelegd, vertoont weliswaar een lichte opwaartse lijn, maar het aantal aangekondigde vacaturestops blijft toenemen. Nadat eerder de adviesbureaus en ministeries geconfronteerd werden met vacaturestops, is nu ook een grote groep gemeenten en provincies vanwege bezuinigingen genoodzaakt geen vacatures meer in te vullen.

Bureau Bob
Drie jaar geleden is Bureau Bob gestart als gespecialiseerd detacheringbureau voor planologen en geografen. Ondanks de laagconjunctuur heeft Bureau Bob een grote groeispurt gemaakt van circa 40% per jaar. Tot de klantenkring van Bureau Bob behoren inmiddels gemeenten zoals Almere en Amsterdam, de provincies Gelderland en Utrecht en adviesbureaus als Inbo en RBOI. Bureau Bob detacheert zowel senioren als junioren. De vier werkvelden zijn: ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, economische zaken en planeconomie/vastgoed.

/ / /

Informatie voor de pers

U kunt met vragen contact opnemen met Marleen Hermkens, manager Bureau Bob: telefoon (024) 373 58 11.

---- --