TNO Arbeid

Dit is een persbericht van NOC*NSF.

Sporters bewegen gezonder dan niet-sporters

Sporters halen aanzienlijk vaker de fitheidsnorm dan niet-sporters, doordat zij vaker en intensiever bewegen. Dit levert sporters extra gezondheidswinst op.

Dit concludeert TNO aan het begin van de Nationale Sportweek door een analyse van gegevens van het databestand Ongevallen en Bewegen in Nederland, een representatieve steekproef van ruim 16.000 Nederlanders van 13 jaar en ouder. Deze personen zijn in de periode 2000-2001 bevraagd over onder meer de hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging. Op basis hiervan is berekend hoeveel respondenten voldeden aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB: 5 dagen 30 minuten tenminste matig lichamelijk actief) en de fitheidsnorm (3 dagen tenminste 20 minuten inspannende lichaamsbeweging). Wie de NNGB haalt, verkleint zijn/haar het risico op tal van chronische ziekten, terwijl het halen van de fitheidsnorm extra gezondheidswinst oplevert doordat daarmee o.m. het hartvaatstelsel in goed conditie blijft. Ook is het aantal minuten gevraagd dat men besteedt aan de diverse soorten alledaagse lichamelijk activiteiten (werk, school, reizen naar/van werk en school, huishoudelijk werk, tuinieren/klussen, sporten, fietsen, wandelen/lopen, andere activiteiten).

Van de sporters blijkt 47% aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen te voldoen, tegen 44% van de niet-sporters. Bij de fitheidsnorm zijn de verschillen veel duidelijker: 30% van de sporters voldoet hieraan tegen slechts 11% van de niet-sporters.

Sporters zijn gemiddeld meer minuten per dag lichamelijk actief dan niet-sporters. Dit komt mede doordat niet-sporters het gemis aan 'sportminuten' niet compenseren door meer tijd te besteden aan andere lichamelijke activiteiten.

TNO concludeert dat het stimuleren van sporten het aantal Nederlanders dat de fitheidsnorm haalt kan vergroten en zodoende extra gezondheidswinst is te realiseren.