Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Joldersma over de verstrekking van medicinale cannabis (2030410600)

1
Heeft u kennisgenomen van het artikel waaruit blijkt dat de verstrekking van medicinale cannabis te lijden heeft van illegale concurrentie? 1)

1
Ja.

2
Hoe beoordeelt u het feit dat coffeeshops op vertoon van een doktersrecept korting geven aan mensen die cannabis nodig hebben?

2
Dit keur ik af.

3
Hoeveel doktersrecepten voor mediwiet zijn er sinds de invoering van de legale afgifte van medicinale cannabis verstrekt, en hoeveel medicinale cannabis is er verstrekt via de apotheken?

3
In de periode 1 september tot en met 31 december 2003 zijn in de openbare apotheken 2479 recepten ingeleverd. De gegevens over de maanden januari en februari 2004 zijn nog niet bekend. Wel is er een lichte daling van de hoeveelheid verkochte medicinale cannabis: Tot en met december werd gemiddeld 7 kg per maand verkocht, in januari en februari was dit gemiddeld 5,5 kg. Indien ik de verkoopgegevens van de laatste twee maanden extrapoleer zijn er waarschijnlijk ongeveer 1000 recepten bij gekomen.

4
Hoe beoordeelt u de opmerking van de woordvoerder van de staatskwekers dat men, als er niets aan de illegale verkoop wordt gedaan, overweegt ook illegaal te produceren? Deelt u de mening dat hier geen sprake van kan zijn?

4
Indien deze telers dat zouden doen zijn zij in overtreding en zal er tegen opgetreden worden. Ik ben het met u eens dat van illegaal telen geen sprake mag zijn.

5
Wanneer wordt de invoering van medicinale cannabis geëvalueerd?

5
Een evaluatie zal aan het eind van dit jaar plaatsvinden.

1) Brabants Dagblad, 2 maart jl.


---- --