Gemeente Houten


|Persbericht            | 7 april 2004                                     |
Gemeente Houten genomineerd voor FSC Award

Houten speeltoestellen worden vervangen door FSC-gecertificeerde toestellen

Vandaag is bekend gemaakt dat de gemeente Houten is genomineerd voor de FSC Award. De FSC Award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en FSC Nederland. Beide partijen riepen gemeenten in december op om door henzelf uitgevoerde projecten met FSC-gecertificeerde producten aan te melden voor de prijs. Achttien projecten werden ingestuurd, waarvan vijf projecten zijn genomineerd voor de FSC Award. Het zijn de gemeenten Leeuwarden, Schagen, Ermelo, Zaandam en dus de gemeente Houten. Op 28 april a.s. zal de FSC Award worden uitgereikt aan één van de genomineerde gemeenten.

Jury en criteria
De jury die de projecten heeft beoordeeld bestaat uit de heer Kuijper (voorzitter bestuur van Stichting FSC Nederland), mevrouw Lulof (Stichting DOEN) en de heer Van Kreveld (Wereld Natuur Fonds). De jury heeft bij de beoordeling gelet op een zevental zes??? criteria. De gemeente moet direct opdrachtgever zijn, het project dient zichtbaar in ontwikkeling of niet langer dan drie jaar geleden afgerond te zijn en er moet aantoonbaar FSC-hout zijn toegepast. Daarnaast heeft de jury gelet op de hoeveelheid FSC-hout die gebruikt is, de bijzonderheid van het object en op innovatief gebruik van het hout.

Ingezonden projecten
De jury was zeer verheugd over de variatie in de ingezonden projecten. Vanuit het hele land zijn projecten aangemeld. Van Rotterdam tot Ermelo en van Beek tot Leeuwarden. De projecten variëren van toepassingen in alledaagse dingen zoals schoolgebouwen, damwanden en speeltoestellen tot niet-alledaagse dingen als vlonders op een historische plek, een kunsttuin en een slot. Dit toont dat FSC-gecertificeerde producten zeer breed worden en kunnen worden toegepast.

Beschrijving van genomineerd project
Er zijn zo'n 300 houten speeltoestellen in Houten. Deze speeltoestellen worden normaliter om de twaalf jaar vervangen. Dat betekent zo'n 25 speeltoestellen per jaar. Een groot deel daarvan wordt vervangen door FSC-gecertificeerde speeltoestellen. Ook in Vinex wordt al sinds 1998 uitsluitend FSC-hout gebruikt voor houten speeltoestellen.

Aanleiding FSC Award
In 2003 werd tijdens de jaarlijkse FSC-campagne van FSC Nederland en het Wereld Natuur Fonds aan alle burgemeesters van Nederland een voorzittershamer van FSC-hout uitgereikt. Onder het motto "Spaar het woud, kies FSC-hout" werden de gemeenten hiermee aangespoord maatregelen te treffen om het gebruik van FSC-hout te stimuleren. In vervolg hierop wordt dit jaar tijdens de FSC-campagne 2004 een FSC Award uitgereikt aan een gemeente in Nederland die uitblinkt in het gebruik van FSC-gecertificeerde producten. Met de FSC-Award wil het Wereld Natuur Fonds het gebruik van FSC-hout in overheidsprojecten stimuleren.

///////////////////
Extra informatie:

Het FSC-keurmerk
Goed bosbeheer volgens de maatstaven van de internationale, onafhankelijke organisatie Forest Stewardship Council (FSC, vrij vertaald: raad voor goed bosbeheer) is de bewezen oplossing om vernietiging en verwoesting van bos te stoppen. Het FSC-keurmerk is het enige keurmerk dat waarborgt dat hout uit goed beheerde bossen komt. In een FSC-bos gaan commerciële houtproductie en zorg voor dieren- en plantenleven hand in hand. Bovendien geeft het FSC-keurmerk aan dat de rechten van de mensen die in en van het bos leven, worden gerespecteerd en dat de bosarbeiders goede arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden hebben. Er zijn al meer dan 1400 verschillende houtproducten met het FSC-keurmerk op de Nederlandse markt beschikbaar.

FSC-campagne
De FSC-campagne, gericht op de consument, loopt tot 30 april en heeft het motto: 'Spaar het woud, koop FSC-hout'. Jaarlijks verdwijnt er 15 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat is vier keer Nederland. Om dit een halt toe te roepen, maakt het Wereld Natuur Fonds zich al jaren sterk voor het behoud van de bossen in de wereld. Onder meer door zich hard te maken voor het FSC-keurmerk. De FSC Award is onderdeel van de FSC campagne 2004.

Bekendheid FSC-keurmerk
Het aantal consumenten dat bij aankoop van houtproducten let op het FSC-keurmerk is gestegen van 13% naar 20% in één jaar tijd. Was in 2002 nog slechts 12% van de consumenten in staat spontaan het houtkenmerk FSC te noemen; in 2003, noemt 21% van de consumenten spontaan het FSC-keurmerk bij beantwoording van de vraag welke keurmerken men voor houtproducten kent. De totale bekendheid van het FSC-keurmerk is gestegen van 44% in 2002 naar 49% in 2003 (bron: Heliview, mei 2003).

Informatie op internet:
Meer informatie is te vinden op www.wnf.nl/perstoolkit en www.fscnl.org.

Meer informatie:

- FSC Nederland, Sandra Mulder, tel. 030-6926398 of 06-10924608, e-mail: sandra.mulder@fscnl.org;
- WNF, Tianne van Woudenberg, persvoorlichter, tel. 030-6937832, e-mail: twoudenberg@wwf.nl
- Gemeente Houten, Jeroen Pater, Communicatieadviseur, tel. 030-6392776, e-mail: jeroen.pater@houten.nl.

---- --