Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Luchtvaartbesprekingen Suriname en Nederland succesvol

Vertegenwoordigers van de Surinaamse en Nederlandse overheden hebben deze week in Paramaribo de liberalisering van de bilaterale luchtvaartrelatie besproken. Hierover is overeenstemming bereikt per direct voor chartervluchten en over twee jaar ook voor lijndiensten.

Uitgangspunt van de besprekingen was de waarde die beide delegaties hechten aan de continuïteit, regelmaat, duurzaamheid, veiligheid en betrouwbaarheid van de luchtverbinding tussen Suriname en Nederland, zoals die tot nu toe wordt uitgevoerd door de SLM-KLM joint venture.

Met ingang van begin april 2004 zal de SLM-KLM joint venture opnieuw vijf keer per week (in plaats van de huidige vier vluchten per week) gaan vliegen tussen Paramaribo en Amsterdam v.v. en zes maal per week permanent vanaf mei 2004. Verder zijn extra vluchten in de piekperiodes mogelijk. Bovendien kunnen met ingang van 1 mei twee keer per week chartervluchten worden uitgevoerd: eenmaal door een chartermaatschappij uit Suriname en eenmaal door een Nederlandse chartermaatschappij. Ter bevordering van het toerisme naar Suriname zal 80 procent van de zitplaatsen bestemd zijn voor toeristen met een reis-arrangement (Inclusive Tours) en 20 procent per vlucht voor reguliere passagiers (seat only).

In mei 2006 krijgen meerdere luchtvaartmaatschappijen (charter- en lijndiensten) toegang tot de luchtvaartmarkt tussen Suriname en Nederland.

Beide delegaties zijn van mening dat een belangrijke doorbraak is bereikt op het punt van de liberalisering van de luchtvaartrelatie tussen Suriname en Nederland. Dit is gunstig voor het toerisme en komt tegemoet aan de toenemende vraag naar vervoer tussen Paramaribo en Amsterdam.De stapsgewijze aanpak biedt de benodigde zorgvuldigheid en continuïteit. De beide delegaties zijn zich bewust dat met het scheppen van chartermogelijkheden de toeristenindustrie aan zet is om aantrekkelijke arrangementen in de markt te zetten.