PERSBERICHT - 2004-04-05

Gelderse jeugd ontwerpt duurzaam vakantieweekend

COS Gelderland (Centrum voor Internationale Samenwerking) en Bureau Veluwe Ranger hebben een pilot-project duurzaam toerisme succesvol afgerond op Vakschool Wageningen. Op 8 april wordt op het Provinciehuis te Arnhem het resultaat, een duurzaam Veluws vakantie-arrangement, aangeboden aan een gedeputeerde van de provincie Gelderland.

Overheden, recreatie-ondernemers en toeristisch-recreatieve branche-organisaties zijn zoekende naar mogelijkheden voor duurzaam toerisme. Op de Veluwe heeft dit geleid tot initiatieven als Groene Haltes, Natuurtransferia en de Veluwe Reispas. Ondernemers leveren hun bijdrage door deelname aan het milieuzorgproject de Milieubarometer. Recreatie-studenten van Vakschool Wageningen moeten in hun latere beroep invulling geven aan het fenomeen duurzaam toerisme.

Om ze daarop voor te bereiden is het onderwijsproject duurzaam toerisme De wereld als attractiepark ontwikkeld. Dit pilot-project is voortgekomen uit de, in 2001 gehouden, conferentie Duurzaam Toerisme, maar hoe vertel ik het de consument?. De wereld als attractiepark Gedurende het onderwijsproject duurzaam toerisme De wereld als attractiepark kregen studenten recreatie van Vakschool Wageningen een driedaags lesprogramma aangeboden.

Programma
Dit programma bestond uit een introductie- en een excursiedag op de Veluwe en het ontwerpen van een duurzaam vakantie-arrangement. Naast de theorie kwam dus ook de praktijk ruimschoots aan bod door middel van excursies, een bedrijfsbezoek aan Veluwe Vakantieland Camping De Zanding in Otterlo en door het ontwerpen van een arrangement.

Het winnende arrangement wordt op 8 april aangeboden aan de heer H. Aalderink, lid van de Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland. Het bijzondere aan dit ontwerp is dat het arrangement daadwerkelijk uitgevoerd kan worden en wel op een van de Veluwe Vakantieland Campings.

Boek een duurzaam vakantiearrangement Het winnende arrangement heet De magie van de Veluwe en is samengesteld door de studentes J. Hol, M. de Kruyff, S. Maussart en T. Gerritsen. Het arrangement vindt plaats van 11 t/m 14 juni en bestaat uit een verblijf op Camping de Zanding te Otterlo, een dagtocht op de Veluwe, een avondsafari en een bezoek aan Paleis Het Loo. Voor meer informatie en boekingen kunt u contact opnemen met Bureau Veluwe Ranger, tel. 026-4461168.