Amsterdam Airport Schiphol

Hoge groeicijfers in maart in passagiersvervoer via Schiphol

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
8 april 2004                                                  
In de maand maart steeg het aantal passagiers dat reisde via Amsterdam Airport Schiphol, volgens voorlopige cijfers van Schiphol Group, met 7,3%. Dit hoge groeicijfer kan mede worden verklaard door het feit dat in maart 2003 een duidelijke afname van het aantal passagiers zichtbaar was als gevolg van de start van de oorlog in Irak en het bekend worden van de ziekte SARS. Vooral het transfervervoer werd vorig jaar door deze gebeurtenissen getroffen. De stijging van het aantal passagiers in maart 2004 is daarom nu vooral duidelijk in het aantal overstappende reizigers met een groei van bijna 14%.

Over het eerste kwartaal van 2004 steeg het totale aantal passagiers met 4,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer nam in maart toe met 0,6% tot 32.750. Deze groei is volledig te danken aan de sterke stijging van het aantal vrachtvluchten dat deze maand toenam met 18% ten opzichte van maart 2003. Het aantal passagiers-combi vluchten bleef nagenoeg gelijk aan het niveau van vorig jaar.

Het gemiddelde maximum startgewicht per vliegtuigbeweging (MTOW) steeg in maart met 1,6% tot 96,1 ton. Vooral de sterke groei van het aantal vluchten met full freighters - die zich kenmerken door een hoog gemiddelde MTOW - droeg bij aan deze groei. Ook de passagiers-combi vluchten lieten een lichte stijging van het gemiddelde MTOW zien.

Punctualiteit
In maart heeft de punctualiteit op meerdere dagen hinder ondervonden van slechte weers-omstandigheden, vooral van harde wind. Dit had een negatieve invloed op de punctualiteit. De aankomstpunctualiteit daalde licht, met 0,5 procentpunten, en kwam uit op 81,7%. De vertrekpunctualiteit daalde met ruim 2 procentpunten iets sterker naar 74,3%.

* voorlopige cijfers
** incl. 1x transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen). *** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is aangekomen **** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is vertrokken

038-2004/mb/jw


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --