STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Wandelroller voor goede doel naar Spanje

Op woensdagochtend 14 april, om 10 uur, start de 81-jarige Harm Pranger met een bijzondere sponsorloop. Achter een omgebouwde rolstoel loopt hij vanuit verpleeghuis Joachim en Anna in Nijmegen naar Santiago de Compostela, in totaal zo'n 2700 km. De eerste twee weken loopt hij door Limburg. Met zijn 'wandelroltocht'naar Spanje herdenkt hij zijn vrouw die verleden jaar aan de ziekte van Alzheimer overleed, en vraagt hij aandacht en steun voor Alzheimer Nederland.

Harm Pranger liep vorig jaar meer dan 1000 kilometer door Nederland en verzamelde ruim 15.000 euro voor het goede doel. Nu heeft de vitale wandelaar zijn bakens verzet richting Santiago de Compostela. Ook deze keer vraagt hij met zijn tocht op een bijzondere manier aandacht voor dementie en de Stichting Alzheimer Nederland. Hij laat zich per kilometer sponsoren en schenkt de opbrengst aan Alzheimer Nederland.

Net een jaar geleden overleed Geertje Pranger-Kalsbeek, de vrouw van Harm, met de ziekte van Alzheimer. Vroeger maakten zij samen lange wandelingen, later duwde hij zijn vrouw daarbij in een rolstoel voort. Dat hield hem geestelijk en lichamelijk op de been. Toen kreeg hij het idee om de rolstoel te gebruiken als bagagewagen of wandelmobiel en daarmee een lange tocht te maken. Een tocht die hem zou helpen bij het verwerken van de vijf jaar dat hij zijn vrouw tijdens haar ziekte ondersteunde, maar ook een tocht om aandacht te vragen voor het dementieprobleem.

Vanuit zijn woning in Nijmegen loopt Harm eerst naar het verpleeghuis Joachim en Anna in Nijmegen. In dit verpleeghuis werd zijn vrouw Geertje ruim 2,5 jaar verpleegd. Na een korte dienst in de kapel begint hij dan aan de tocht waar hij vele jaren van heeft gedroomd. De route loopt via Gennep, Nieuw-Bergen, Velden, Reuver, Roermond, Thorn, Maaseyk (B), Susteren, Sittard, Brunssum, Voerendaal, Berg en Terblijt. Na dertien dagen hoopt hij in Maastricht aan te komen waarna hij België induikt. Dan gaat de lange tocht verder door Frankrijk en Spanje naar Santiago de Compostela. Harm schat de totale afstand op zo'n 2700 kilometer, maar de rolstoel heeft een kilometerteller. In de verbouwde rolstoel vervoert hij zijn kleren, de routekaart en een logboek waarin hij een reisverslag bijhoudt.

Harm Pranger spreekt niet veel Frans of Spaans maar kan met handen en voeten heel veel uitleggen. Hij heeft een paar adressen van vrienden en bekenden waar hij onderweg kan overnachten. Desnoods ligt hij op zijn matje en slaapzak in een kerk, politiepost of postkantoor. 'Als mensen mij onderweg onderdak kunnen bieden, maak ik daar heel graag gebruik van. Dan spaar ik elke dag 15 euro uit die ik kan overmaken aan het goede doel,' aldus het voormalig hoofd boekhouding van de gemeente Nijmegen.

Noot voor de redactie,