Ingezonden persbericht


Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

VAN NOODHULP NAAR ONTWIKKELING: ZOEKEN NAAR DE OVERBRUGGING

BZ/OS-topman Keller houdt SID-lezing in SID-serie over Migratie & Ontwikkeling

Rotterdam, 9 maart 2004

"Van Noodhulp naar Ontwikkeling: Zoeken naar de Overbrugging". Dat is de titel van de SID-lezing die topambtenaar Ron Keller van het Ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking aanstaande woensdag 14 april verzorgt. De lezing is de achtste in de serie "Migratie & Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging" van de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID-Nederland). Datum: woensdag 14 april 2004; locatie: Vrije Universiteit, Auditorium, de Boelelaan 1105, Amsterdam; aanvang 18.00 uur.

In zijn lezing "Directeur-Generaal Internationale Samenwerking Keller vooral ingaan op de rol en de effecten van externe hulp in post-conflictgebieden in het Zuiden. Specifiek zal hij aandacht besteden aan het schemergebied tussen de fase van humanitaire hulp en die van structurele sociale en economische wederopbouw en ontwikkeling. Daarbij komt de zoektocht aan bod naar mogelijkheden om deze transitieperiode effectief te overbruggen, alsook aspecten van migratie en de vluchtelingenproblematiek.

Onveiligheid door oorlogen en gewelddadige conflicten is een belangrijke oorzaak waarom mensen vluchten en migreren. Onveiligheid heeft ook een negatieve invloed op ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. Momenteel wordt op het Ministerie gewerkt aan een regeringsnotitie over de relatie tussen ontwikkeling en migratie.

SID-SERIE 2003-2004: MIGRATIE EN ONTWIKKELING

Internationale migratie wordt als sociaal-economisch, cultureel en politiek fenomeen steeds belangrijker voor ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. Het beleid van staten en de internationale gemeenschap is echter nog erg versnipperd. De omvang van de mondiale migratie en de gevolgen voor mensen in landen van herkomst, doorgang en bestemming, vragen echter om een nieuwe en geïntegreerde benadering die taboes aan de kaak stelt en uitdagingen benoemt en aangaat.

Met de lezingenserie Migratie en Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging exploreert SID-Nederland de relatie tussen migratie en ontwikkeling vanuit internationaal, Europees en nationaal perspectief en mogelijkheden voor een aanpak die positief uitpakt voor alle betrokkenen. (Inter)nationale deskundigen en opinieleiders houden ieder een aspect van de relatie migratie-ontwikkeling tegen het licht. De serie loopt van september 2003 tot juni 2004. Sprekers tot nu toe waren Koos Richelle (DG Ontwikkeling Europese Commissie), Syed Mansoob Murshed (ISS), John Morrison (Respect|Europe), Rita Süssmuth (Kommission für Zuwanderung der Bundesregierung), Erika Feller (UNHCR), Theo Veenkamp (Ministerie van Justitie/Demos) en Bimal Ghosh (adviseur over migratie, handel en ontwikkeling). Partners van SID-Nederland in deze serie zijn de Vrije Universiteit en VluchtelingenWerk Nederland. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de NCDO. ----------------------------------------


Ingezonden persbericht