Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 14 april 2004

leeuwenbotten ontdekt in collectie EcoMare

Tijdens het congres in EcoMare van de werkgroep Pleistocene Zoogdieren op 10 april is ontdekt dat EcoMare twee botten van de grottenleeuw (Panthera spelaea) in de collectie heeft. Beide botten zijn te zien in de entreehal van EcoMare.

De botten waren gedetermineerd als een ellepijp van een grottenbeer en een scheenbeen van een walrus. Roofdierbotten-specialist C. J. Schouwenburg uit Zwartewaal overtuigde alle aanwezigen dat ze beide van een leeuw moeten zijn geweest.

De ellepijp is in 2002 opgevist van de Bruine Bank (in de Noordzee). Het scheenbeen is afkomstig van de zandsuppletie in 1979 uit het Eierlandse Gat en is dus van een echte Texelse leeuw. De ouderdom is geschat op dertig- tot veertigduizend jaar.

Grottenleeuwen waren tijdens de laatste ijstijd op de mammoetsteppe algemeen.

Ze voedden zich met de talrijke grote zoogdieren die daar leefden: paarden, bisons, neushoorns, rendieren en mammoeten. Het is onduidelijk of het dier meer op een leeuw of op een tijger geleken heeft; aan het skelet is het verschil nauwelijks te zien.

///////////////////

Nadere informatie: EcoMare, Arthur Oosterbaan en Renée Smal, Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel, t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44, renees@ecomare.nl www.ecomare.nl

De doelstelling van EcoMare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.