FNV Bouw


datum: 14-04-2004

Daadkracht nodig tegen winterwerkloosheid

Geen stroperigheid maar snelle afspraken. Met dat pleidooi opende Dick van Haaster op 14 april de besprekingen over een Convenant Terugdringing Winterwerkloosheid. Van Haaster hoopt de deelnemers aan de conferentie terug te zien op 21 juni, ook al zal er geen convenant tot stand komen: daarvoor voelden de meeste deelnemers weinig. Ondanks alle overeenstemming over de richting waarin de aanpak van de winterwerkloosheid moet worden gezocht. FNV Bouw beraadt zich over een vervolg.

Voor FNV Bouw is een hele reeks maatregelen nodig van alle spelers. De opdrachtgever moet af van het idee dat werk in de winter slechte kwaliteit oplevert; de stop op opdrachten in de winter moet verdwijnen. Werkgevers moeten af van het idee dat werknemers snel ontslag gegeven kan worden. Werknemers kunnen weinig inbrengen tegen ontslag. Hoeveel de winterwerkloosheid de afgelopen jaren al sterk is teruggedrongen, er blijven ook nu nog elk jaar 5000 werknemers in de winterperiode werkloos. Van Haaster: "Als Philips 500 mensen ontslaat, levert dat grote koppen in de krant op. In de sector bouw wordt van het tienvoudige stilzwijgend kennisgenomen." Hij vroeg de deelnemers aan de conferentie dan ook partner te worden in een convenant. Niet als keurslijf of als set van regels bovenop bestaande regels; wel als checklist om 'elkaar bij de les te houden'.

Het is een taaie materie. Fosag, de schilderswerkgevers, vertellen van hun Deltaplan uit 1995. Vianed, de grond-, weg- en waterbouw, bepleit meerjarige spreiding van werk al sinds 1990. Hout- en Bouwbond CNV memoreert zijn rondetafelconferentie over winterwerkloosheid vorig jaar. De vakbond van machinisten HZC vraagt zich dan ook af of hij volgend jaar een conferentie moet organiseren. Want organisaties zitten er heel verschillend in. De belangenorganisatie van Verenigingen van Eigenaren vraagt voorlichting: er is onder huiseigenaren grote huiver om 's winters te laten schilderen, vanwege de kwaliteit. Hier moeten mensen dus van nieuwe producten en methoden worden overtuigd. IVBN, organisatie van beleggers in vastgoed, ziet zeker een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar wil geen extra regels en ziet alle heil in financiële prikkels. Al zullen die nooit de doorslag geven: 'Als een winkelcomplex moet worden opgeleverd, wordt er ook in de zomer binnen geschilderd.' De Rijksgebouwendienst heeft geen behoefte aan een convenant, omdat er andere mogelijkheden zijn om tot spreiding van opdrachten te komen. Fosag vraagt voor ondernemers vooral om de vrijheid zelf het bedrijfsproces in te richten, overigens wel met nadruk op spreiding van opdrachten en van werk.

Bovendien onderschrijft Fosag de gedachte aan premiedifferentiatie. Daarin wordt Fosag gesteund door AVBB, de bouwwerkgevers, die bovendien pleiten voor hun eigen plan om het vaste personeel extra te laten werken bij pieken. Het Ministerie van Sociale Zaken ziet zowel in het Plan tegen de Winterwerkloosheid van FNV Bouw als in de vraag naar financiële prikkels een onderbouwing van het beleid van Minister De Geus.

De opleidingsinstituten Savantis (schilders) en Bouwradius/SBW (bouw en grond-, weg- en waterbouw) zien in de winterwerkloosheid een bedreiging voor het imago van de sector: wie kiest een zo onzeker beroep? Op den duur is er dan niet voldoende gekwalificeerd personeel meer. Ze leggen bovendien een link naar de jeugdwerkloosheid: goede werkgelegenheid voor jongeren is een must. Dat alles biedt draagvlak om met elkaar in gesprek te blijven. Maar een convenant is een stap te ver, zo moet geconcludeerd worden uit de opmerkelijk open discussie. In mei start het Ministerie van Sociale Zaken overleg over de vormgeving van de premiedifferentiatie. Dat past in de totaalaanpak die FNV Bouw heeft voorgesteld. Fosag plant een campagne die opdrachtgevers moet overtuigen van spreiding van opdrachten. Ook de ideeën van VVE Belang vinden ruim weerklank dat particuliere huiseigenaren met voorlichting over de streep moeten worden getrokken om 's winters onderhoudswerk te laten doen. Al met al veel positieve intenties, waarop FNV Bouw zich nu beraadt. De bond komt met nieuwe voorstellen naar opdrachtgevers, werkgeversorganisaties en collegabonden voor een vervolg. Tegen het spook van de winterwerkloosheid.