Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 april 2004


Vragen van de leden Van Heemst en Timmermans (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de minister van Justitie en de minister van Verkeer & Waterstaat


1. Heeft u kennisgenomen van de blokkade van de A 2- kruising De Geusselt door bewoners van kamp Vinkenslag te Maastricht?


2. Kunt u uiteenzetten wat deze actievoerders heeft bewogen om tot een dergelijke blokkade over te gaan?


3. Wat is uw oordeel over deze actie?


4. Wat wordt gedaan om de actievoerders te identificeren?


5. Wat is de geraamde omvang van de schade die door de actie is veroorzaakt en uit welke schadeposten is deze raming opgebouwd?


6. Wat wordt gedaan om deze schade te gaan verhalen?


7 Wat is/ wordt gedaan om op te treden tegen mogelijke represailles in de richting van belanghebbenden die schade gaan verhalen?


8. Aan welke strafbare feiten hebben deze actievoerders zich mogelijk schuldig gemaakt?


9. Wat is/ wordt gedaan om daartegen strafrechtelijke op te treden?


10. Dreigt de gemeente wel of niet het hoofd in de schoot te leggen?
Zo ja, wat zou daarvan het effect zijn op de situatie in het kamp? Zo neen, wat voor vervolg acties worden gepland?


11. Welke bijdrage leveren rijksdiensten, zoals de FIOD, aan het normaliseren van de situatie in het kamp en zijn zij bereid de gemeente in alle opzichten bij te staan?


12. Hoeveel geld en menskracht heeft de gemeente Maastricht tot nu toe uitgegeven om de situatie in het kamp onder controle te krijgen?


13. Kan de gemeente Maastricht rekenen op uw steun bij de uitvoering van dit streven? Zo ja, uit welke concrete hulp bestaat deze steun? Zo neen, waarom laat u de gemeente in de kou staan?


14. Wilt u met de woonwagengemeenten in overleg treden om een gezamenlijke aanpak af te spreken? Zo ja, kunt u te zijner tijd melden wat zo'n overleg heeft opgeleverd? Zo neen, waarom laat u de betrokken gemeenten aan hun lot over?