COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.
http://www.ctz.nl

Inspanningen doelmatiger geneesmiddelengebruik

2004/6

Diemen, 14 april 2004

De meeste zorgverzekeraars hebben in de afgelopen jaren initiatieven genomen die bijdragen aan zinnig en zuinig voorschrijven van geneesmiddelen, aan een verlaging van de prijs van geneesmiddelen en/of aan de kwaliteit van aflevering door apothekers. De opbrengsten daarvan zijn vooralsnog beperkt. Ook is de grip van de zorgverzekeraars op de kwaliteit in de meeste gevallen nog niet toegenomen.

Deze conclusies trekt het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) in zijn onderzoeksrapport 'De prestaties van zorgverzekeraars in het streven naar een doelmatige geneesmiddelenvoorziening'. In dit rapport zijn de prestaties van zorgverzekeraars op naam op basis van prestatie-indicatoren in beeld gebracht.

De overheid verwacht van de zorgverzekeraars dat zij op het terrein van de farmaceutische zorg het doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen stimuleren, de prijzen verlagen en de kwaliteit van de aflevering door apothekers bewaken. In zijn onderzoek komt het CTZ tot de slotsom dat 80% van de zorgverzekeraars 'redelijk' tot 'goed' op weg is om tot een doelmatige geneesmiddelenvoorziening te komen. De prestaties van 20% van de zorgverzekeraars beoordeelt het CTZ als 'matig'.

Ruim de helft van de zorgverzekeraars maakt op het gebied van geneesmiddelen afspraken met ziekenhuizen en huisartsen over voorschrijfprojecten en resultaatgerichte voorschrijfverbeteringen. Veelal is een en ander nog in het beginstadium van ontwikkeling. Slechts eenderde van de zorgverzekeraars had al daadwerkelijk verbeteringen in het voorschrijven van farmaceutische zorg bereikt.

Bijna alle zorgverzekeraars ondernamen initiatieven om de prijs van geneesmiddelen te verlagen. Dit leidde echter bij slechts eenderde van hen tot noemenswaardige resultaten. Het bedingen van kortingen leverde tot nog toe het meeste op. Het aanwijzen van voorkeursgeneesmiddelen en het stellen van eisen bij overdracht van een apotheek leidde daarentegen tot weinig of geen financieel resultaat.

Alle zorgverzekeraars hebben met apothekers extra kwaliteitsafspraken gemaakt. De mate waarin zij aan de kwaliteit van de farmaceutische zorg expliciete eisen stellen, verschilt onderling echter sterk. De zorgverzekeraars met een kernwerkgebied bewaken de kwaliteit van aflevering van geneesmiddelen door middel van jaarverslagen van apothekers. Deze zorgverzekeraars beoordelen de jaarverslaglegging meestal procedureel en niet op inhoud en resultaten. Bovendien geven deze jaarverslagen de zorgverzekeraars weliswaar inzicht in de kwalitatieve aspecten van de zorg, doch zijn voor doelmatigheidsbevordering maar matig bruikbaar. Van echte grip op de kwaliteit van zorgverlening is dan ook nog nauwelijks sprake.

Het CTZ gaat zijn doelmatigheidsoordeel over de inkoop en verstrekking van geneesmiddelen betrekken bij zijn individuele toetsing van de uitvoering van de Ziekenfondswet door de zorgverzekeraars over 2003. Overigens is het College zich ervan bewust dat een deel van de matige prestaties van zorgverzekeraars op het terrein van de farmaceutische zorg wordt veroorzaakt door marktonvolkomenheden en belemmeringen in wet- en regelgeving. Wat de overige prestaties van de zorgverzekeraars betreft, komt het CTZ tot de conclusie dat zij op het gebied van geneesmiddelen - voor zover die inmiddels nog niet hebben plaatsgevonden - tot een aantal verbeteringen moeten komen:
- Zorgverzekeraars moeten met zorgverleners afspraken proberen te maken over voorschrijfinitiatieven waarvan de effectiviteit gebleken is.

- Zorgverzekeraars moeten in de overeenkomst met apothekers opnemen dat de overdracht van de overeenkomst aan een andere eigenaar niet vanzelfsprekend is en dat de gecontracteerde apotheker zijn voorgenomen beëindiging meldt.

- Bij nieuwe medewerkersovereenkomsten met apothekers moeten de zorgverzekeraars voorstellen doen om de kosten van geneesmiddelen te beperken en concurrentie tussen de apothekers te bevorderen.

Noot voor de redactie/