Nederlandse Vereniging van journalisten

Plan van aanpak 2004
Zie ook evaluatie Plan van Aanpak 2003

Ideëel

1. De aanhoudende vraag uit politiek en publiek om journalistieke codes vraagt om heldere zelfregulering. Met de partners uit de bedrijfstak wordt gesproken over versterking van het gezag van de Raad voor de Journalistiek alsmede een lichte versteviging van het financiële draagvlak.


2. Om het publiek en redacties in de Randstand maar vooral ook in de regio te stimuleren tot debat over de desbetreffende media wordt bedrijfstakbreed gewerkt aan de opzet van een debatbureau voor een periode van vier jaar. De NVJ zal bezien of een deel van de taken van het bureau van de werkgroep Migranten en Media daarin kan worden opgenomen.


3. De toekomst van de werkgroep Migranten en Media, voorlopig nog een NVJ-werkgroep, laat de NVJ mede afhangen van gesprekken met Roos en NDP over het toekomstige beleid voor de instroom van allochtone journalisten. Dat gesprek wordt gevoerd ook binnen de context van de werksfeer van Mixed Media, een bureau van beide genoemde organisaties en de NVJ voor het bemiddelen voor allochtone journalisten.


4. De internationale Persvrijheidsdag op 3 mei, waarmee in 2003 op initiatief van het Persmuseum is gestart, zal ook de komende jaren worden gecontinueerd. Gewerkt wordt aan een verdere verbreding van het draagvlak dat nu al bestaat uit Persmuseum, Freedom House, FreeVoice/SCO, Press Now , NDP en NVJ.


5. De NVJ- discussienota Hoe verder met de journalistiek wordt geactualiseerd voorgelegd in de komende najaarsvergadering van de VR. Met name over de positie van de publieke omroepen en de regionale dagbladen zijn er nieuwe gedachten binnen de vereniging die dienen te worden getoetst in de VR , het hoogste orgaan in de NVJ.

Materieel

6. Bestuur, kader en secretariaat zullen samen met de leden de aanhoudende pogingen om de beloning en andere specifieke arbeidsvoorwaarden van journalisten structureel aan te tasten , verenigd moeten weerstaan.


7. De generieke discussie tussen de sociale partners en het kabinet over de levensloopregeling mag niet ten koste gaan van de materiële waarde van de huidige vut- , prepensioen- en pensioenregelingen. De NVJ zal ook toezien dat opgebouwde pensioenrechten niet verwateren in nieuwe prepensioen of levensloopregelingen.


8. www.FreelancersAdviesNVJ.nl, het digitale steunpunt voor freelance leden zal aan de hand van een reeds gehouden evaluatie, worden uitgebouwd.


9. Met www.Fotojournalisten.nl zal de NVJ/NVF haar leden de mogelijkheid bieden eigen werk op een gezamenlijk digitaal platform aan te bieden


10. Om de NVJ-WOB site www.wobinfo.nl optimaal te voorzien van voor het journalistieke vak relevante jurisprudentie worden de NVJ-leden en redacties gevraagd dergelijke uitspraken in WOB-zaken uit eigen regio onder aandacht van de WOB-redactie te brengen via een email aan lvandoorn@nvj.nl

Organisatie

11. De bezuinigingsoperatie, ingezet vanaf 2001 werpt effect af. Aan de najaarsvergadering van de VR wordt de nota meerjaren financieel beleid 2004-2006 voorgelegd.


12. Over het vakblad De Journalist wordt ter vergadering een actueel overzicht stand van zaken gegeven.