QUASAR

Depressiviteit wordt vaak veroorzaakt door werkplek

Woerden 14 april 2004 - Uit onderzoek blijkt dat er op werkplekken en in woningen meer aan de hand is met depressieve mensen dan tot nu toe werd aangenomen. Het gaat niet alleen om erfelijke situaties, of aangeboren problemen. Depressiviteit ontstaat, zo blijkt nu, mede door te weinig licht die een mens ontvangt. Domotica kan lichtproblemen ondervangen. In Nederland start cyberManor met het eerste concept waarbij een slim huis ook slim licht produceert.

Het is niet vreemd dat uitgerekend in donkere maanden meer mensen in de problemen komen. Licht is van ongelooflijk belang voor een mens.

Door licht wordt via de huid vitamine D aangemaakt. Licht is er om te zien, want zonder licht geen zicht. Zonder zicht geen uitzicht. Licht biedt directe hersenstimulatie, en regelt het slaap- waak ritme. Licht beïnvloedt de biologische klok. En die regelt cognitieve processen zoals concentratie, alertheid, reactiesnelheid, slaap en stemming.

Licht heeft te alles maken met Melatonine. Dit is een slaaphormoon in ons lichaam, dat aangeeft of het dag of nacht is. Het wordt afgegeven door de empifyse. Melatonine is een lichaamseigen anti-oxidant, en zodra het geprikkeld wordt werkt het lichaam daarmee. Mensen met slaapproblemen, krijgen soms Melatonine toegediend. 's Nachts slaapt men dan beter bij toedienen ervan, terwijl overdag de aanwezigheid van die stof automatisch vermindert door daglicht. Mensen met Jet Lag slikken bijvoorbeeld Melatonine om het slaap-waak ritme niet teveel te verwarren. Melatonine werkt pas na acht uur. Het moet dus voor een goede nachtrust al
in de middag worden ingegeven.

Sinds kort is bekend dat naast de staafjes en kegeltjes in ons oog een nieuwe groep cellen aanwezig zijn. Deze nieuw ontdekte cellen geven via een heel nieuwe zenuwbaan (niet alleen de oogzenuw), het licht en donker weer en zijn gevoelig voor blauw en wit. De cellen opereren laag in het spectrum (in een één golflengte gebied). Met deze nieuwe ontdekking kunnen lichtintensiteit en persoonlijke lichtbehoefte nog beter gemeten worden. De wetenschappelijke basis onder alle ontdekkingen, onder meer op de Technische Universiteit Eindhoven en op de Universiteit in Helsinki (Finland), gebruikt cyberManor voor een uniek conceptueel platform. Het biedt een totaal concept voor een slim huis, dat meer is dan een luxe speeltje en bovendien betaalbaar is. Waar Living Tomorrow allerlei toekomstconcepten laat zien die vaak onbetaalbaar zijn, richt cyberManor zich op het heden. Betaalbare oplossingen die futuristisch zijn door hun wetenschappelijke platform.

In een Domotica oplossing biedt cyberManor een slim huis dat veiligheid biedt, en beheersbare systemen. Tegelijkertijd biedt het de juiste hoeveelheid licht die bewoners van het huis individueel nodig hebben. cyberManor bekijkt de licht wensen en behoeften van bewoners en stemt het lichtbad dat een huis doorgaans is, exact af op de behoeften. Hierdoor ontstaan geen donkere werkplekken, fout verlichte slaapkamers of woonkamers die zo schemeren dat je er ongelukkig in wordt als je meer licht nodig hebt.

De reactie in Nederland zal gemiddeld wel nuchter zijn. Iemand die depressief is zou met een bouwlamp van de Gamma in de huiskamer ook een eind geholpen zijn. Maar licht is er in soorten en maten en diverse frequenties. Bouwlampen geven veel licht, maar geen zuivere spreiding en geen intensiteit die echt noodzakelijk is. Daarom is gericht licht, zoals bij lichttherapie gebruikt, absoluut een zaak van inzicht en deskundige advisering. Het is het verschil tussen tanden poetsen met tandpasta op maat via de tandarts of poetsen met schuurmiddel.

cyberManor is het populaire wetenschappelijke platform voor betaalbaar wonen in een totaal concept dat Domotica wordt genoemd. Depressiviteit is dus niet iets dat we uitsluitend met chemische middelen in ons lijf moeten bestrijden. Het is soms huilen met de lamp uit. En daarom kunnen we de lamp maar beter aanschakelen!

Meer informatie:

Quasar
Ton Plekkenpol

06 54 905 302

14 apr 04 16:55