Gemeente Amersfoort

Brandweer Amersfoort zoekt nieuwe vrijwilligers

datum: 8 april 2004

Woensdag 14 april start Brandweer Amersfoort een campagne om nieuwe vrijwillige brandweermensen te werven. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig omdat de stad groeit en het korps van de Vrijwillige Brandweer kampt met een krappe bezetting. De brandweer heeft nog dit jaar zo'n 20 nieuwe vrijwilligers nodig: 13 voor de kazerne aan Het Hofslot in Kattenbroek en 6 voor de Hoofdpost aan de Kleine Koppel.

Op 14 april vormt een paginagroot artikel over de Vrijwillige Brandweer in De Stadsberichten de aftrap van de campagne. Van donderdag 15 tot en met zaterdag 24 april hangen er spandoeken met de tekst 'Brandweer Amersfoort zoekt vrijwilligers' in de binnenstad en op winkelcentrum Emiclaer. Zaterdag 17 april is de brandweer met een voorlichtingsteam aanwezig op de open dag van de politie Eemland zuid en op winkelcentrum Emiclaer. Gedurende de campagne zijn wervingsfolders van de Vrijwillige Brandweer verkrijgbaar bij de informatiewinkel in de Observant en bij bibliotheken, sportscholen en veel bezochte horecagelegenheden in de stad. Informatie over de vacatures staat ook op de vacaturesite van de gemeente (www.amersfoort.nl). Het programma 'Flits' van Omroep Amersfoort besteedt op dinsdag 20 april aandacht aan de Vrijwillige Brandweer.

Net als beroeps
In Nederland bestaan de meeste brandweerkorpsen deels uit een beroepskorps, deels uit vrijwilligers. In Amersfoort is de verhouding 70 beroepsmensen, 80 vrijwilligers. Vrijwilligers zijn nodig, omdat het hebben van een 'rond-de-klok' voldoende beroepskorps zeer kostbaar zou zijn. De Vrijwillige Brandweer verzorgt de uitrukken als er geen of onvoldoende beroepsbezetting is. Dat is meestal het geval na 18.00 uur 's avonds, 's nachts en in het weekend. Iedere drie weken hebben vrijwillig brandweermensen één week dienst: dan zijn ze oproepbaar. Vrijwillig brandweermensen doen exact hetzelfde werk als hun beroepscollega's: ze blussen branden, bestrijden ongevallen met gevaarlijke stoffen, bevrijden verkeersslachtoffers uit voertuigen en lossen gevaarlijke situaties op. Om dit werk goed en veilig te kunnen doen, moeten vrijwilligers dezelfde brandweercursussen volgen als hun beroepscollega's en wekelijks oefenen. Voor hun inzet ontvangen vrijwilligers een vergoeding.

'Drie-minuten-eis'
Niet iedereen komt in aanmerking voor de Vrijwillige Brandweer. De voornaamste eisen zijn een goede gezondheid en conditie, tenminste een vmbo-opleiding, stressbestendigheid, sociale vaardigheden en wonend op maximaal 1.500 meter afstand van een van de kazernes. Deze laatste eis houdt verband met de noodzaak om na een oproep binnen drie minuten op de kazerne te kunnen zijn.

Geïnteresseerden kunnen de informatie op de vacaturesite van de gemeente bekijken via www.amersfoort.nl of een informatiepakket bij de brandweer aanvragen (tel. 469 40 50 of
e-mail: AGvanZwol@amersfoort.nl). Ook kunnen zij zich meteen opgeven voor een van de informatiebijeenkomsten die op dinsdagavond 11 en zaterdagochtend 15 mei plaatsvinden.