Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 13 april.

Op dinsdag 13 april 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Jaarverslag interne klachtenregeling 2003
Het college heeft het concernjaarverslag interne klachtenregeling 2003 vastgesteld. In 2003 zijn 93 klachten binnengekomen over de werkwijze en de dienstverlening van de gemeente. Vijf meer dan in 2002. Daarnaast ontving het college één klacht. Van de 94 afgehandelde klachten werden er 58 door tussenkomst van de klachtencoördinatoren afgehandeld. Van de 21 formeel afgehandelde klachten werden er 21 (deels) gegrond verklaard. In 2003 werd 64% van de klachten binnen de wettelijke termijn afgedaan. Om dit percentage te verhogen zijn enkele maatregelen getroffen. Zo is de afhandeling van brieven en klachten bij de afdeling Beheerplanning benoemd als speerpunt en wordt in 2004 gewerkt aan een plan om de baliefuncties in het gemeentehuis meer samen te laten werken, zodat optimaal gebruik kan worden gemaakt van de personele capaciteit. [Procedurevoorstel: agenda commissie Algemene en Bestuurszaken 26 april 2004.]

Jaarverslag van de Commissie bezwaar- en beroepsschriften Het college heeft het jaarverslag 2003 van de Commissie voor bezwaar en beroepsschriften vastgesteld. De gemeente ontving in totaal 292 bezwaarschriften tegen uiteenlopende besluiten. Een aanzienlijk aantal bezwaarmakende burgers trok op een later moment het ingediende bezwaar weer in. Dit omdat alsnog aan het bezwaar werd tegemoetgekomen of omdat na overleg of aanvullende uitleg de betrokkene het zelf verstandiger achtte om er vanaf te zien. Bij de Algemene Kamer kwamen dit jaar aanzienlijk meer bezwaren binnen dan in voorafgaande jaren (127). Een flink aandeel daarin vormden de bezwaarschriften tegen besluiten die voortvloeiden uit gewijzigd beleid op grond van de Wet Voorzieningen Gehandicapten en bezwaren tegen subsidiebesluiten. Gemiddeld was sprake van een snellere afhandeling van de bezwaren. Bij de Sociale Kamer kwamen 155 bezwaarschriften binnen, wat iets minder was dan in 2002. De totale beslistermijn bij de Algemene Kamer was 19 weken en bij de Sociale Kamer 15 weken.

Ook heeft het college kennis genomen van de aanbevelingen van de Sociale Kamer en heeft ze ingestemd met de voorgenomen actiepunten. Een voorbeeld hiervan is het opstellen van een brief aan Argonaut met het vriendelijke doch dringende verzoek om rekening te houden met het vereiste dat uit het medisch advies moet blijken hoe dit advies tot stand is gekomen.
[Procedurevoorstel: agenda commissie Algemene en Bestuurszaken 26 april 2004.]

Verslag werkzaamheden over het jaar 2003 van de gemeentelijke Ombudsman Capelle aan den IJssel
Het college heeft kennis genomen van het verslag van de werkzaamheden over het jaar 2003 van de gemeentelijke Ombudsman Capelle aan den IJssel.
[Procedurevoorstel: agenda commissie Algemene en Bestuurszaken 26 april 2004.]

Aanwending budget Citymarketing 2004
In de begroting 2004 is voor Citymarketing een bedrag geraamd ter grootte van 40.000,-- op de functie lokale economie. Het college heeft ingestemd om 33.000,-- te besteden aan onder andere de bevordering van het ondernemersklimaat. De overige 7.000,-- worden besteed aan sportsponsoring. Het college heeft tevens besloten om in de 2e helft van 2005 integraal te bezien hoe het budget in de toekomst aangewend gaat worden.

Verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan Hoofdweg 1998 voor vestiging van Trendhopper aan Lylantsebaan 6
Het college heeft besloten vrijstelling te verlenen aan Trendhopper voor 2.800 m2 bvo voor vestiging aan Lylantsebaan 6. De vrijstelling wordt echter verleend onder voorwaarde van een positief advies van het regionaal Economisch Overleg van de Stadsregio Rotterdam, het positief verloop van de ter inzage legging en de afgifte van geen bezwaar door Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland.
[Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte 10 juni 2004.]

Grondruil gemeente met Bestuur Rotterdamse Vereniging Katholiek Onderwijs
Het college heeft ingestemd met een grondruil tussen de gemeente en het Bestuur Rotterdamse Vereniging Katholiek Onderwijs. Het betreft het perceel waarop het schoolgebouw aan de Dakotaweg 69-71 staat met Dakotaweg 65-76.

Intrekken aanvraag PRUP 2004-2009 en verzoek om extra middelen ex amendement PS 12/11/2003 restauratie pand Dorpstraat 164 Het college heeft besloten de nog lopende verzoeken bij de Provincie Zuid-Holland voor subsidie inzake de restauratie van het pand Dorpstraat 164 in te trekken. Omdat er in het verleden is gekozen voor de fiscale route mogen er geen andere subsidieverzoeken lopen. De ene procedure sluit de andere uit.

Aanpak Westlaan in relatie tot het Parkshuttleproject Het college heeft in principe besloten de Westlaan met voorrang op te hogen conform het voorstel van de afdeling realisatie en dit samen te laten vallen met de aanleg van het Parkshuttletracé. Het college neemt een definitief besluit over de ophoging zodra er inzicht is in de daarmee naar raming gemoeide kosten.

Subsidieaanvraag bij de Provincie Zuid-Holland Het college heeft besloten accoord te gaan met het aanvragen van subsidie bij de Provincie Zuid-Holland voor het project Ouders- en jeugdparticipatie, onderdeel van Brede School Netwerken. Het aan te vragen subsidiebedrag is 17.000,--.

Aanvraag evenementenvergunning van St. Buurtgroep Capelle West voor Koninginnedagviering vrijdag 30 april 2004
Stichting Buurtgroep Capelle West vroeg een vergunning aan voor het houden van een lampionnenoptocht met levende en/of mechanische muziek op Koninginnedag, vrijdag 30 april 2004. Het college heeft de aanvraag gehonoreerd.

Vergunningaanvraag voor het houden van een evenement op 30 april 2004 in de Oude Plaats
Buurtvereniging Plantsoen De Oude Plaats vroeg een vergunning aan voor het houden van een Koninginnedagviering op 30 april 2004 van 08.00 uur tot 21.00 uur. Het college heeft de aanvraag gehonoreerd.

Besluit tot het aangaan van een overeenkomst met Commit voor de arbodienstverlening voor de gemeente Capelle aan den IJssel Onder voorbehoud van instemming van de Ondernemingsraad heeft het college besloten een overeenkomst aan te gaan met Commit voor de arbodienstverlening.

Beslissing op het bezwaarschrift van de Stichting Johan van der Veeckengroep
Op 20 november 2003 besloot het college tot afwijzing van de aanvraag van de Stichting Johan van der Veeckengroep om een vergoeding voor vrijwilligers voor het jaar 2004. Hiertegen heeft het stichtingsbestuur bezwaar ingediend. Het college heeft beslist, op advies van de Algemene Kamer van de commissie voor de bezwaar- en beroepschriften, het bezwaarschrift ongegrond te verklaren.

Aanwijzing toezichthouder
Een ambtenaar, werkzaam bij de unit Handhaving en Vergunningen, is door het college aangesteld als ambtenaar die is belast met toezicht op de naleving van onder andere de Algemene Plaatselijke Verordening 2001, de Marktverordening en de Wet milieubeheer.

Aanvraag van Comwonen voor het slopen van 80 senioren woningen aan de Rozenburcht 2 tot 81
Comwonen diende een vergunning in voor het slopen van 80 senioren woningen aan de Rozenburcht 2 tot 81. Uit de asbestinventarisatie die voor de woningen is uitgevoerd bleek dat er asbest aanwezig is. Dit moet voor de sloop worden verwijderd. Het sloopveiligheidsplan, waarin onder andere alle veiligheidsmaatregelen op en rond de slooplocatie worden aangegeven, wordt nog ter goedkeuring ingediend zodra de sloper bekend is. Het college heeft besloten de gevraagde sloopvergunning onder voorwaarde van goedkeuring van het nog in te dienen sloopveiligheidsplan te verlenen.

Aanvraag vergunning slopen bedrijfspand Dorpsstraat 66 Het college heeft besloten - onder voorwaarde van goedkeuring van het nog in te dienen sloopveiligheidsplan - vergunning te verlenen voor het slopen van het bedrijfspand Dorpsstraat 66 (voormalig Gosau). Voor dit perceel is een woningbouwplan in ontwikkeling. De vergunning wordt ondertekend door het hoofd van de unit Handhaving en Vergunningen.

Herontwikkeling gedeelte bouwplan Eurowoningen in bouwfase 2 van Fascinatio
De markt voor koopwoningen heeft zich gewijzigd. Om die reden heeft Eurowoningen besloten om hun bouwplan in bouwfase 2 van Fascinatio aan te passen. Deze aanpassing heeft gevolgen voor de aan te leggen en te onderhouden voorzieningen als tuinmuren, voetpaden en dergelijke. Het college heeft besloten in te stemmen met de voorgestelde herontwikkeling en de daaruit voortvloeiende consequenties voor de notariële akten voor particuliere kopers.