Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

14 april 2004

Ronald Plasterk spreker David de Wied-lezing 2004

'Europese wetenschap binnen afzienbare tijd ten onder'

De belangrijkste wetenschappelijke successen worden geboekt in Amerika en Engeland. Het Europese continent raakt steeds verder achter. In de veertiende David de Wied-lezing vraagt prof.dr. Ronald Plasterk zich af of de Europese wetenschapsbeoefening binnen afzienbare tijd ten onder zal gaan. Zijn lezing, op vrijdag 23 april 2004, heeft dan ook als titel 'Europa, het nieuwe Atlantis?'.

Plasterk constateert dat de Europese achterstand niet zozeer een kwestie is van geld, maar meer van verouderde structuren binnen universiteiten, onvoldoende mogelijkheden voor jong talent en geringe mobiliteit van wetenschappers. De manier waarop in Europa de wetenschap tot dusver wordt gestimuleerd, biedt volgens Plasterk weinig hoop voor de toekomst.

Plasterk

Ronald Plasterk is hoogleraar ontwikkelingsgenetica aan de Universiteit Utrecht en directeur van het Hubrecht Laboratorium/Nederlands Instituut voor Ontwikkelingsbiologie (KNAW) te Utrecht. Hij leidt het onderzoek dat vooral van belang is voor behandeling van ziekten als kanker en stofwisselingsaandoeningen.

David de Wied-lezing

De David de Wied-lezing wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht en CenE Bankiers, verenigd in de stichting David de Wied-lezing, in samenwerking met het Utrechts Nieuwsblad.

Prof.dr. David de Wied -hij overleed op 21 februari van dit jaar- was 25 jaar directeur van het Farmacologische Instituut van de medische faculteit van de Universiteit Utrecht. Hij nam afscheid in 1990. Ter gelegenheid daarvan werd de Stichting David de Wied-lezing opgericht door de Universiteit Utrecht en CenE Bankiers NV. De stichting organiseert jaarlijks een lezing door een vooraanstaand wetenschapper, over een actueel maatschappelijk vraagstuk. Eerdere sprekers waren onder meer prof.dr. Frans de Waal (1998), prof.dr. Dick Swaab (2000) en prof.dr. Ronald Noë (2003).

Meer informatie

Vrijdag 23 april 2004, 16.00 - 19.00 uur, Educatorium, Leuvenlaan 19, De Uithof, Utrecht

David de Wied-lezing 2004 'Europa, het nieuwe Atlantis?'

Prof.dr. Ronald Plasterk

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd deze lezing bij te wonen.

Meer informatie: Go de Roij van Zuijdewijn, (030) 253 2063, g.deroijvanzuijdewijn@csc.uu.nl