Gemeente Barneveld


Inspraak Beeldkwaliteitplan

De gemeenteraad heeft in 2002 een beeldkwaliteitplan voor het centrum van Barneveld vastgesteld. Volgens het college blijkt dit plan in de praktijk een zo nauwe bandbreedte te hebben dat het goede ontwikkelingen kan belemmeren. Om dat te voorkomen heeft de gemeenteraad besloten om het Beeldkwaliteitplan te wijzigen.

De strekking blijft overeind maar de uitgewerkte streefbeelden komen te vervallen. Het Beeldkwaliteitplan krijgt daardoor een wat abstracter karakter.

Voor de ruimtelijke structuren in Barneveld biedt het oorspronkelijke Beeldkwaliteitplan een bruikbaar handvat. Voor de zogenaamde "streefbeelden" die voor een aantal deelgebieden zijn opgesteld, blijkt echter dat die te zeer zijn geënt op de destijds bekende of voorgenomen bouwplannen. Daarmee krijgt het Beeldkwaliteitplan ten onrechte het karakter van een ruimtelijk plan.

Wijziging van een bouwplan (b.v. gemeentehuis in één gebouw i.p.v. verdeling over gemeentehuis en voormalig BDU-pand) levert dan een onbedoelde spanning met het Beeldkwaliteitplan op. Het Beeldkwaliteitplan is een "beleidsregel" als bedoeld in de Algemene wet Bestuursrecht (AwB). Daarop zijn de mogelijkheden uit de AwB van bezwaar en beroep niet van toepassing. Wel wordt bij het voorbereiden ervan de inspraakprocedure gevolgd.

Het concept van het gewijzigde Beeldkwaliteitplan ligt van 16 april tot en met 14 mei 2004 in het kader van de inspraakprocedure ter inzage. Via deze inspraakprocedure heeft u de mogelijkheid uw standpunt over het te wijzigen beeldkwaliteitplan mondeling of schriftelijk kenbaar te maken bij burgemeester en wethouders. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de her R.C.F. Stolk van de afdeling Ruimte, Bouwen Wonen, tel (0342) 495 294, e-mail: r.stolk@barneveld.nl). Inspraakreacties moeten uiterlijk 17 mei 2004 bij de gemeente binnen zijn.

In het concept is het oorspronkelijke Beeldkwaliteitplan als uitgangspunt genomen. Nieuwe teksten zijn gemarkeerd weergegeven en te vervallen teksten zijn doorgehaald weergegeven. De toelichtende tekeningen / foto's bij de teksten en de analysekaartjes van de deelgebieden zullen in het nieuwe Beeldkwaliteitplan weer worden opgenomen, de kaartjes met de streefbeelden komen te vervallen. Het concept hebben we hieronders als pdf-document opgenomen.