Politie Zaanstreek-waterland


Politieman dient ontslag in na aanrijding

De politieambtenaar die in oktober vorig jaar een eenzijdig verkeersongeval veroorzaakte met een dienstvoertuig heeft na overleg met de korpsleiding besloten zijn ontslag in te dienen per 1 maart j.l. De inzittende collega kreeg op basis van de uitkomst van het disciplinair onderzoek een berisping. Het Openbaar Ministerie zal nog oordelen over het ingediende proces verbaal tegen de bestuurder.
Het ongeval vond plaats op woensdagochtend 3 oktober 2003. Bij de aanrijding werd de gevel van het Politiemuseum geschampt en een verkeersbord geraakt dat vervolgens een geparkeerde auto beschadigde. De betrokken partijen zijn op de hoogte van de uitkomst van het disciplinair onderzoek.

15:48 14-APR-04
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Jongens stelen geld van winkelende man

De politie is op zoek naar twee onbekende jongens, die gisterenmiddag geld uit een hand van een winkelende man stalen. De man stond met vrouw en dochter bij een snackbar en had vier bankbiljetten van E 50 in zijn hand, die hij aan zijn vrouw wilde geven. Hij werd aangesproken door de jongens, die vroegen op hij een videocamera wilde kopen. De man ging hier niet op in. Eén van de jongens trok vervolgens het geld uit de handen van de man, waarna beiden hard wegrenden in de richting van de Peperstraat. Getuigen van deze diefstal worden verzocht contact op te nemen met het wijkteam Zaandam-Centrum via 0900-8844.
Beide daders hadden een Noord Afrikaans uiterlijk, waren tussen de 20 en 25 jaar oud en hadden kort zwart haar. Eén van hen was ongeveer 1.75 m tot 1.80 m lang, had een pokdalig gezicht en opvallend gele tanden. Hij droeg een blauwe korte jas en een blauwe spijkerbroek. De andere dader was duidelijk kleiner tussen de 1.60 m en 1.65 m en had een gezet postuur. Hij droeg een bruine korte jas, vermoedelijk met een Kappa embleem.

16:25 14-APR-04
LOC: PURMEREND
Tien bonnen bij bromfietscontrole
De politie heeft tussen halfdrie en vier uur 's middags een bromfietscontrole gehouden, waarbij tien bekeuringen worden uitgedeeld. Er werden 17 bromfietsen gecontroleerd. Zes daarvan waren prima in orde. Zes andere bromfietsen hadden een te hoog vermogen. Eén daarvan kon een snelheid van ruim 70 km/uur halen. De bestuurder daarvan was een dag eerder in Zaandam voor hetzelfde feit bekeurd. Drie bromfietsbestuurders droegen geen helm en één bestuurder mocht helemaal geen bromfiets besturen, omdat hij daarvoor een ontzegging had. De politie houdt sinds ruim een jaar regelmatig bromfietscontroles om de overlast van met name hard rijdende bromfietsen terug te dringen.

17:13 14-APR-04
LOC: ZAANDAM, BURCHT
Politie houdt illegale plakkers aan
De politie heeft een 31-jarige en een 39-jarige man, beiden uit Amsterdam, aangehouden, omdat zij posters van een feest op een elektriciteitskast aan het plakken waren. Hun spullen werden in beslaggenomen. Na verhoor en een proces-verbaal werden beide plakkers weer in vrijheid gesteld.

21:50 14-APR-04
LOC: LANDSMEER, ZUIDEINDE
Jongens aangehouden na diefstal verkeersbord
De politie heeft een 17 en een 18-jarige jongen, beiden uit Landsmeer, aangehouden na de diefstal van een verkeersbord. Twee surveillerende agenten in burger zagen de twee bezig bij het verkeersbord. Toen dit van de paal was geschroefd wilden de agenten de jongens aanhouden, maar die gingen er als een haas vandoor. De agenten konden echter harder lopen. Ne verhoor en een proces-verbaal mochten de twee weer naar huis.


23:10 14-APR-04
LOC: ILPENDAM, WATERSNIP
Brand in slaapkamer
Vermoedelijk door kortsluiting in een elektrische deken ontstond brand in een slaapkamer van een woning. De bewoners konden de woning op tijd verlaten en raakten niet gewond. De brandweer had het vuur snel onder controle. De stichting Salvage werd ingeschakeld. De slachtoffers konden bij hen in de buurt wonende kinderen worden ondergebracht.

01:36 15-APR-04
LOC: PURMEREND
Zeven verdachten aangehouden na vermoedelijke gijzeling
De politie heeft afgelopen nacht zeven verdachten aangehouden na een vermoedelijke gijzeling, die in Amsterdam was begonnen. De vermoedelijk gegijzelde man, 45 jaar en wonende in Purmerend, zag bij zijn woning kans om de politie te bellen, waarna de verdachten in diverse auto's op de vlucht sloegen. Strategisch ingezette surveillance-eenheden traceerden de vluchtauto's snel en wisten deze klem te rijden. Daarop werden de inzittenden aangehouden. Het betreft vijf verdachten in de leeftijd tussen 22 en 34 jaar, allen uit Amsterdam, een 29-jarige man uit Almere en een 31-jarige man zonder vast woonadres. Bij de mannen werden wapens aangetroffen. Zij werden allen ingesloten, in verzekering gesteld en zullen op vrijdag 16 april voor de officier van justitie worden geleid. Het slachtoffer is zeer aangedaan en daarom is het onderzoek naar wat zich precies heeft afgespeeld nog in volle gang.

06:18 15-APR-04
LOC: ZAANDAM, DE FACTORIJ
Vijf auto's opengebroken
In de afgelopen nacht werden in een afgesloten garage van een flatgebouw vijf auto's opengebroken door het inslaan van een ruit. Uit de auto's werden onder andere mobiele telefoons en radio Cd spelers gestolen. De garage is alleen voor bewoners toegankelijk met een sleutel of afstandsbediening van een roldeur. Het is niet bekend hoe men in de garage is gekomen.

07:24 15-APR-04
LOC: WORMER, HAREMAKERS
Auto weg na woninginbraak
Bij een woninginbraak in de afgelopen nacht werden de autosleutels en bijbehorende auto gestolen. Men kwam de woning binnen door in een raam aan de achterzijde gaatjes te boren, waarna men de raamhefboompjes kon openen. Naast de sleutels en de auto werden ook nog een portefeuille en een mobiele telefoon gestolen. De bewoners hebben niets van de inbraak gemerkt.

10:58 15-APR-04
LOC: ZAANDAM, TWISKEWEG, SPITSBERGEN, GIBRALTAR EN PANNEROODSTRAAT
Brievenbussen opengebroken
Tussen maandagavond halfacht en dinsdagmorgen tien uur werden de TPG brievenbussen opengebroken. De poststukken die daar in lagen werden weggenomen. Het is niet bekend om hoeveel stuks het gaat.


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-150404


14-APR-04 GEHELE REGIO
Gebruik autogordel achterin hoog tijdens provinciale controle
Woensdag werden op een tiental locaties in de provincie Noord-Holland autogordelcontroles gehouden. Centraal stond het dragen van de gordel door kinderen op de achterbank. Uit onderzoek door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is gebleken dat 40% van de passagiers op de achterbank geen gordel draagt. Woensdag zat het overgrote deel van de achterpassagiers echter keurig in de gordel of in een kinderzitje. Alle kinderen die op de achterbank zaten, ontvingen eenmalig een 'gordeldier'; een speelgoed beestje dat speciaal is ontwikkeld door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en op de gordel bevestigd kan worden. Het gordeldier is bedoeld om het gordelgebruik door kinderen te stimuleren. Tijdens de controles werden woensdag honderden speelgoedbeestjes uitgedeeld aan kinderen op de achterbank en ontvingen slechts enkele tientallen bestuurders een boete van 45 euro. In Purmerend hoefde geen enkele boete uitgedeeld te worden terwijl ruim zestig kinderen die op de achterbank zaten met een gordeldier verrast werden. In de Gooi en Vechtstreek was het opvallend dat juist de kinderen die over een zeer korte afstand (van soms minder dan een kilometer) met de auto naar school werden gebracht, geen gordel droegen.
Alle controles vonden vooral plaats in de buurt van scholen en werden gehouden door de verkeershandhavingsteams van de verschillende politiekorpsen. De teams controleren gedurende het hele jaar, meerdere keren per week, op het dragen van de autogordel. De gordelcontroles vinden plaats binnen de bebouwde kom omdat veel inzittenden vooral tijdens korte ritten de gordel niet om doen. De kans op ongelukken is binnen de bebouwde kom echter het grootst en ook bij lage snelheden kan de gordel veel leed besparen. Bij een ongeval vermindert de gordel de kans op ernstige verwondingen met veertig procent. De kans op een dodelijke afloop wordt met de gordel gehalveerd.Uit onderzoek blijkt dat één procent extra gordelgebruik in Nederland drie doden en twintig gewonden kan besparen.


03:15 15-APR-04
ZAANDAM, PEPERSTRAAT
Onder invloed
Op de Peperstraat in Zaandam werd donderdagochtend vroeg een 33-jarige bestuurder uit Amsterdam aangehouden. De man had te diep in het glaasje gekeken (290 ug/l) en kreeg een rijverbod van een uur en een proces-verbaal. De man kan rekenen op een boete van minimaal 220 euro.

20:00-21:00 14-APR-04
NOORDBEEMSTER, MIDDENWEG
Nul drankrijders
Woensdagavond hielden drie medewerkers van het verkeershandhavingsteam een alcoholcontrole op de Middenweg in de Middenbeemster. In totaal 49 bestuurders werden gecontroleerd, geen van hen had (teveel) gedronken.

09:00-11:25 14-APR-04
ZAANDAM, KEPPLERSTRAAT
Twee keer zo hard als toegestaan
Op Kepplerstraat in Zaandam werd woensdagochtend een snelheidscontrole gehouden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 96 km per uur, bijna twee keer zo hard als toegestaan. Een op de tien passanten overschreed de snelheidslimiet van vijftig km per uur.


---- --