Ingezonden persbericht


SAP en IDS Scheer integreren proces-management en bedrijfssoftware

s-Hertogenbosch / Leidschendam, 15 april 2004 SAP AG en IDS Scheer AG hebben een overeenkomst gesloten voor het maken van een uitgebreide oplossing voor Business Process Management (BPM). Het ARIS procesplatform van IDS Scheer wordt geïntegreerd in SAP NetWeaver, een open integratie- en toepassingsplatform, om bedrijven te voorzien van een uitgebreide BPM-oplossing en van een volledig geïntegreerd procesplatform. Voor het eerst zullen SAP klanten in staat zijn de modellering en optimalisatie van bedrijfsprocessen te combineren met de fysieke configuratie en de uitvoering daarvan.

SAP en IDS Scheer gaan de sterke punten van hun technologie-oplossingen bundelen om de volledige levenscyclus van bedrijfsprocessen te omvatten; van ontwerp en configuratie tot implementatie en uitvoering, en de controle van complete processen. Met het aangaan van dit samenwerkingsverband volgt SAP een duidelijke strategie: een uitgebreide oplossing die vanaf de allereerste fase in de ontwikkeling van software gebruik maakt van modelleringonderdelen om een directe band te creëren tussen het model en de uitvoerende software.

De in SAP NetWeaver geïntegreerde BPM-oplossing omvat vier onderdelen. Het eerste onderdeel betreft de vrije visuele modellering van processen, het tweede de configuratie van deze processen. Het derde onderdeel betreft de uitvoering van processen, met controle- en waarschuwingsfuncties evenals gebeurtenisbeheer. Het vierde onderdeel - procescontrole - betreft de analyse en visualisatie van belangrijke statistische gegevens, aan de hand waarvan de klant de efficiëntie en effectiviteit kan controleren van bedrijfsprocessen die worden uitgevoerd met behulp van SAP software. De integratie van het ARIS procesplatform van IDS Scheer in SAP NetWeaver maakt - voor het eerst - mogelijk dat de modellering en optimalisatie van bedrijfsprocessen worden gecombineerd met de configuratie en uitvoering van processen.

Als onderdeel van SAP NetWeaver biedt de BPM-oplossing een modelleringomgeving met een uniform gegevensmodel en een archief, dat geschikt is voor alle modelleringgegevens met betrekking tot bedrijfsprocessen en technologie. De modelleringomgeving biedt diverse weergaven van processen, zoals UML-diagrammen (Unified Modeling Language) en SAP oplossingsschema's in SAP Exchange Infrastructure (SAP XI).

"Business Process Management is een integraal onderdeel van softwareoplossingen", aldus Peter Zencke, lid van de raad van bestuur van SAP. "Het voordeel van deze integratie voor onze klanten is duidelijk: een bedrijf kan het model voor zijn processen snel wijzigen en beschikt onmiddellijk over de vereiste software-implementatiemethoden. Door deze eigenschap kunnen zij sneller reageren op veranderingen."

"Procesmanagement en standaardsoftware stonden tot nu toe altijd volledig los van elkaar," zei Prof. August-Wilhelm Scheer, oprichter en voorzitter van de supervisory board van IDS Scheer. "Daar is nu een einde aan gekomen dankzij de integratie van het ARIS procesplatform in SAP NetWeaver. De nadruk ligt nu op de bedrijfsprocessen van klanten in plaats van op de softwaretechnologie."

"Dankzij deze samenwerking worden de ARIS methoden en hulpmiddelen standaard opgenomen in het SAP NetWeaver-platform," aldus Wolfram Jost, lid van de Executive Board van IDS Scheer. "Dit houdt ongekende groeimogelijkheden in voor IDS Scheer binnen het wereldwijde afzetgebied van SAP."

Over SAP
SAP is wereldwijd marktleider in business software-oplossingen. Met deze oplossingen bedient SAP zowel kleine en middelgrote bedrijven als grote internationale ondernemingen. Met behulp van mySAP Business Suite verbeteren bedrijven overal ter wereld hun relaties met klanten en partners, stroomlijnen zij hun bedrijfsvoering en bereiken zij aanzienlijke efficiencyverbeteringen binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen. SAP NetWeaver, het open integratie- en applicatieplatform voor op webservices gebaseerde applicaties, vormt hiervoor de basis. SAP heeft momenteel 28 branchespecifieke marktoplossingen, variërend van de luchtvaartindustrie tot nutsbedrijven. Op dit moment gebruiken meer dan 21.600 bedrijven verspreid over meer dan 120 landen software van SAP. Het totale aantal SAP installaties is wereldwijd gestegen tot boven 69.700. SAP heeft dochterondernemingen in meer dan vijftig landen. Het bedrijf is genoteerd aan een aantal beurzen, waaronder de beurs van Frankfurt en de NYSE onder het symbool 'SAP'. Meer informatie is te vinden op www.sap.com/netherlands.

Over IDS Scheer
IDS Scheer ontwikkelt corporate oplossingen voor business process management. Met het ARIS proces platform biedt IDS Scheer een volledig portfolio voor de ontwikkeling, implementatie, operatie en evaluatie van bedrijfsprocessen. IDS Scheer biedt procesmanagement en IT-oplossingen. De consultants van IDS Scheer ondersteunen bedrijven en overheidsinstellingen met het inrichten van procesgeoriënteerde organisaties. Bovendien implementeren de consultants applicatie-omgevingen, zoals e-Business, Supply Chain Management, Customer Relationship Management en Enterprise Application Integration. IDS Scheer biedt ook IT & Hosting services, waarmee de behoeften van middelgrote ondernemingen goed kunnen worden ingevuld. ARIS SmartPath is een oplossing waardoor kleine tot middelgrote onder-nemingen snel aan de slag kunnen met een SAP omgeving. De ARIS Toolset, onderdeel van het ARIS procesplatform, is wereldwijd de meest verkochte proces modelleer oplossing en wordt door 90% van de DAX 30 ondernemingen gebruikt. In Nederland werkt inmiddels ruim 30% van de AEX beursgenoteerde ondernemingen met ARIS. IDS Scheer is opgericht door Prof. August-Wilhelm Scheer in 1984. Meer dan 4.000 klanten in 50 landen worden ondersteund. IDS Scheer is wereldwijd vertegenwoordigd door een netwerk van eigen vestigingen en business partners. In 2003 heeft het bedrijf een omzet van ruim 220 miljoen euro gerealiseerd. Wereldwijd werken meer dan 2.000 mensen voor IDS Scheer. In Duitsland behoort het bedrijf tot de 15 grootste IT-dienstverleners. In Centraal en Oost Europa is IDS Scheer marktleider. Het bedrijf staat genoteerd aan de TecDax van de Frankfurt Stock Exchange. IDS Scheer maakt hiermee onderdeel uit van een toonaangevende groep bedrijven die worden verhandeld op de aandelenbeurs, de DAX 110. Meer informatie is te vinden op www.ids-scheer.nl.