Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Lancering van het Ervaringsfonds: toelagen voor bedrijven en hun 55-plussers

Vandaag, donderdag 15 april 2004, lanceerden minister van Werk en Pensioenen Frank Vandenbroucke en staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het werk Kathleen Van Brempt het Ervaringsfonds. Via dit fonds wordt in 2004 tot 5 miljoen euro ter beschikking gesteld van bedrijven die acties ondernemen ten voordele van hun 55-plussers. De minister en de staatssecretaris lanceerden het fonds tijdens een ontbijtgesprek met werknemers, bedrijven, sectoren die ervaring hebben met een leeftijdsbewust personeelsbeleid. Ze stelden tijdens de persconferentie nadien, ook een folder voor die de bedrijven aanmoedigt de ervaring van hun oudere werknemers te waarderen.

Werknemers tenminste houdbaar tot einde loopbaan

Met deze slogan wordt het Ervaringsfonds gelanceerd. Het fonds ondersteunt sectoren en bedrijven om aanpassingen te doen of studies uit te voeren die de arbeidsomstandigheden van oudere werknemers verbeteren. Op die manier kunnen 55-plussers langer aan de slag blijven. De toelage kan variëren van 4000 euro tot 20.000 euro, afhankelijk van de aard van de aanpassing en/of studie en afhankelijk van de grootte van het bedrijf (hoe kleiner het bedrijf, hoe hoger de toelage). Vandenbroucke en Van Brempt willen in het najaar 50 projecten kunnen evalueren en een werkmethode ontwikkelen om ervaringen uit te wisselen.

Vandenbroucke en Van Brempt noemen het Ervaringsfonds een noodzaak omdat ook bedrijven zich moeten aanpassen aan een vergrijzende samenleving. Bij de werkenden is nu de grootste groep tussen de 40 en 50 jaar. Omdat de instroom van jonge werkkrachten niet veel zal verhogen de volgende jaren, mogen bedrijven zich verwachten aan een stijgend aantal werknemers die ouder zijn dan 55. Zij zullen zich moeten aanpassen aan deze groep. Het Ervaringsfonds wil deze aanpassingen ondersteunen. Eerst door een financiële hulp bij het ontwikkelen van acties en studies, daarna door het bundelen van ervaringen en goede praktijken.

Graag werken = blijven werken

De DIOVA-databank van de federale administratie toont aan dat oudere werknemers het moeilijk hebben met bepaalde aspecten van hun job.. Het gaat dan om werklastaspecten (werkdruk, emotionele belasting,...); effectaspecten (vermoeidheid, moeilijker slapen, piekeren,...); veranderingen in het werk en loopbaanmogelijkheden. Uit onderzoek van de VUB van 2003 blijkt dat de werknemers die deze elementen negatief ervaren, sneller willen stoppen met werken.

De acties die ondernomen worden in het kader van het Ervaringsfonds moeten zich dan vooral richten op de verbetering van deze `negatieve' jobelementen. Op die manier wordt de kwaliteit van de arbeid voor oudere werknemers verbeterd, zullen zij zich goed voelen tijdens het werk en zullen ze daardoor bereid zijn langer te werken.

Dat bedrijven ook winnen bij het aanpassen van arbeidsomstandigheden, blijkt uit een aantal projecten die al gerealiseerd zijn in bedrijven. Bedrijven die specifieke acties ontwikkelden voor hun oudere werknemers, breidden die acties al gauw uit tot al hun werknemers. Initiatieven voor ouderen komen dus ook de jongeren ten goede. Het bedrijf Elia bijvoorbeeld startte na interviews van een aantal oudere werknemers, die onder meer tot doel hadden de balans werk/leven na te gaan, een telewerkproject op. Dit project bleef echter niet beperkt tot de `ervaren' medewerkers in het bedrijf, maar werd ook voor jongere werknemers mogelijk gemaakt.
back