Ingezonden persbericht


KIT - Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam

P E R S B E R I C H T

HET GROOTSTE TABOE VAN MAROKKO: DE WESTELIJKE SAHARA

Boekpresentatie en debat in het KIT Tropentheater over 'De laatste kolonie van Afrika'

Amsterdam, 1 april 2004

Op donderdag 15 april vindt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam de boekpresentatie plaats van De laatste kolonie van Afrika, reizen door de Westelijke Sahara van arabiste Nicolien Zuijdgeest. Aansluitend is er een korte film en een debat over "Het grootste taboe van Marokko: het conflict om de Westelijke Sahara". Speciale gast is de Marokkaanse journalist Ali Lmrabet die in 2003 zeven maanden in de cel belandde, omdat hij in zijn weekblad het conflict rond de Westelijke Sahara aan de kaak had gesteld. Datum: donderdag 15 april; plaats: Kleine Zaal KIT Tropentheater, Linnaeusstraat 2 Amsterdam; aanvang 20.30u.

Het conflict over de soevereiniteit van de Westelijke Sahara bevindt zich in een cruciale fase. Al dertig jaar twisten Marokko en de Saharaanse bevrijdingsorganisatie Polisario over deze voormalig Spaanse woestijnkolonie. Sinds Marokko het gebied in 1975 bezette, bouwde het een 2500 kilometer lange muur die Saharaanse families en stammen van elkaar scheidt. Meer dan 150.000 Saharanen wonen al 30 jaar in vluchtelingenkampen in de Algerijnse woestijn. Het is het langst slepende dekolonisatieconflict en vluchtelingenprobleem van Afrika. De oorspronkelijke bewoners van de 'laatste kolonie van Afrika' wachten al jaren op een referendum waarin ze zich kunnen uitspreken over de toekomst van hun gebied. Dit wordt keer op keer uitgesteld. Marokkanen hebben er liever geen mening over. Tijdschriften die te 'vrijpostig' over het conflict berichten worden verboden. Hoofdredacteuren zijn ervoor gevangen gezet. Onder auspiciën van de Verenigde Naties wordt gewerkt aan het doorbreken van deze situatie. Het laatste VN-vredesvoorstel is geaccepteerd door Polisario. Marokko heeft zich er nog niet over uitgesproken. Eind april loopt het VN mandaat af.

Debat (voertaal Nederlands)

Marokko-kenner en co-auteur van het standaardwerk 'Geschiedenis van Marokko' Paolo De Mas presenteert de avond. Voorafgaand aan het debat is er een vertoning van een korte documentaire van o.a. cineast Karim Traïdia over de Saharaanse vluchtelingenkampen. Daarna gaan met elkaar in gesprek:

Nicolien Zuijdgeest is arabist en journalist en schreef de politieke reisroman De laatste kolonie van Afrika, reizen door de Westelijke Sahara, die deze avond wordt gepresenteerd. Het is het eerste boek in Nederland over de Westelijke Sahara waarin het conflict een menselijk gezicht krijgt.

Ali Lmrabet is hoofdredacteur van de verboden Marokkaanse weekbladen Demain en Doumane. Als geen ander heeft Lmrabet de taboes van Marokko ervaren. In 2003 werd hij tot drie jaar cel veroordeeld omdat hij in zijn weekblad het taboe van de Westelijke Sahara aan de orde had gesteld. In januari van dit jaar werd hij na zeven maanden gevangenisstraf vervroegd vrijgelaten. 'Ik zat gevangen vanwege mijn strijd tegen de despotische staat die de persvrijheid niet respecteert.'

Paul de Waart is emeritus hoogleraar internationaal recht en gespecialiseerd vraagstukken uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Onder voorbehoud geeft een vertegenwoordiger van Polisario een toelichting op het Saharaanse standpunt.
---

De boekpresentatie en het debat worden georganiseerd door het Tropentheater en uitgeverij Bulaaq met steun van het NCDO. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Noot voor de redactie,