Dienstenbond CNV

Leden VDS stemmen in met CAO
16-04-2004

De leden van de CNV Dienstenbond hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat over de CAO 2004 bij Van Dijk Studieboeken. Daarmee is de CAO tot stand gekomen.

Op maandag 22 maart hebben VDS en de CNV Dienstenbond een onderhandelingsresultaat bereikt over de CAO 2004. Naar aanleiding daarvan hebben wij op dinsdag 30 maart een informatieve ledenvergadering gehouden en heeft u de gelegenheid gehad om tot en met woensdag 31 maart uw stem uit te brengen. Een meerderheid van de leden heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat. Wel zijn er nog verschillende opmerkingen gemaakt en vraagtekens gezet. Hierover hebben wij dinsdag 13 april met uw werkgever gesproken.

Opmerkingen en vraagtekens
De volgende opmerkingen en vraagtekens zijn besproken:
* Het geld boven de ingebrachte bovengrens van 6.000,- in de tantièmeregeling zou moeten worden gebruikt voor andere arbeidsvoorwaarden. VDS was hiertoe tijdens de onderhandelingen niet bereid en handhaaft dat standpunt;

* De overgangsregeling 50+ is (voor sommige leeftijdsgroepen) te mager. VDS is van mening dat er met de huidige regeling al veel geld aan deze groep werknemers wordt besteed en is niet bereid het bedrag te verhogen. De CNV Dienstenbond houdt de optie open om tijdens volgende onderhandelingen te bekijken over de regeling nog verbeterd kan worden.

* De omzetting van het sociaal plan uit de CAO in de exitregeling en wijzigingen daarin. De wijzigingen zijn niet ten nadele van de werknemers en het blijft een minimumregeling. Er blijft altijd de mogelijkheid om de zaak voor te leggen aan de rechter.
* Voorwaardelijkheid van de pre-pensioenregeling. De gespaarde pot met geld vanuit de pre-pensioenregeling vervalt alleen bij overlijden voor het moment dat gebruik wordt gemaakt van die pre-pensioenregeling. Hiervoor is gekozen omdat op grond daarvan een hoger rendement wordt gegarandeerd. In alle andere gevallen blijft de pot met geld van de werknemer, welke meegenomen kan worden bij vertrek naar een andere werkgever of bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid en die ingezet kan worden in prepensioen of een hoger ouderdomspensioen. Individuele medewerkers kunnen er voor kiezen niet aan deze regeling mee te doen, maar daarmee verliezen zij wel de bijdrage van de werkgever van 0,7%. Wij adviseren dan ook wel van deze optie gebruik te maken.

Conclusie
Hiermee is een nieuwe CAO voor VDS tot stand gekomen voor het jaar 2004. Op korte termijn zullen wij ons buigen over de teksten. Zo gauw we daarover een akkoord hebben bereikt, zal de CAO worden gedrukt en verspreid.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen tel: (055)5772640 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl