Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
16 april 2004

KABINETSREACTIE EUROPEES WITBOEK RUIMTEVAART

De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken ingestemd met een kabinetsreactie op het Witboek Ruimtevaart van de Europese Commissie. Nederland verwelkomt de toenemende betrokkenheid van Europa bij ruimtevaart. Hierdoor kan de potentie van ruimtevaart beter worden ingezet voor Europese beleidsdoelstellingen op economisch, politiek en sociaal terrein. Nederland hecht eraan dat de verworvenheden en competenties van European Space Agency (ESA) ook in de toekomst optimaal benut worden.

Op 11 november 2003 publiceerde de Europese Commissie in samenwerking met de ESA het witboek `Space: a new European frontier for an expanding Union - An action plan for implementing the European Space Policy'. Het Witboek is volgens het kabinet een belangrijke stap in de richting van optimale inzet van ruimtevaart voor Europese beleidsdoelstellingen. Maar het is niet het eindpunt. Het kabinet moedigt de EU en ESA aan om gezamenlijk de ingeslagen weg te vervolgen en de plannen in het Witboek nader uit te werken. Nederland is graag bereid hieraan een actieve bijdrage te leveren tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU in de tweede helft van 2004.

De kabinetsreactie wordt aan de Tweede Kamer gezonden. Daarnaast presenteert minister Brinkhorst komende zomer een Nederlands Actieplan Ruimtevaart met een hernieuwde strategie voor de nationale inzet.

RVD, 16.04.2004