BENECKE N.I.

Psychiater Bram Bakker maakt taboe rond suïcide bespreekbaar

Amsterdam, 15 april 2004

Suïcide
Tijdig herkennen van signalen

Studiedag

Dinsdag 20 april 2004, 15.00 - 21.00 uur
Planetarium Gaasperplas, Amsterdam

Voorzitter: dr. A. Bakker, psychiater

Weinig mensen realiseren zich dat in Nederland ieder jaar meer mensen overlijden ten gevolge van een geslaagde zelfmoordpoging dan door een verkeersongeval. Niet alleen de aandacht voor verkeersveiligheid is vele malen groter dan die voor suïcide, ook de uitgaven om het aantal slachtoffers omlaag te brengen zijn niet in verhouding. Waar in de meeste westerse landen wel initiatieven vanuit de overheid zijn genomen om het aantal zelfmoorden omlaag te brengen - bijvoorbeeld door het opzetten van een landelijk preventieprogramma of het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek - blijft Nederland achter. Slechts een enkeling heeft interesse in wetenschappelijk onderzoek naar zelfmoord. Initiatieven ter preventie van zelfmoord zijn schaars en komen meestal uit particuliere hoek. Ook het aanleren van speciale vaardigheden aan hulpverleners om suïcidale patiënten zo goed mogelijk te helpen heeft in de meeste opleidingen geen hoge prioriteit. Vanuit dit vertrekpunt valt er veel te verbeteren.

Daarom organiseert Benecke N.I. op 20 april 2004 de studiedag Suïcide: tijdig herkennen van signalen. Tijdens deze dag wordt de actuele stand van zaken met betrekking tot zelfmoord in Nederland in kaart gebracht. Ook komen de statistieken, de epidemiologische gegevens, de mogelijke oorzaken van en het onderzoek naar suïcide aan de orde, evenals de interventies die een hulpverlener wel of niet moet inzetten als hij wordt geconfronteerd met een suïcidale patiënt.

Sprekers
G. van Heteren, Kamerlid PvdA, Amsterdam
Prof. dr. A. Kerkhof, psycholoog, VU medisch centrum, Amsterdam Prof. dr. J. Neeleman, epidemioloog, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Julius Centrum
P. Willems, ervaringsdeskundige, 's-Hertogenbosch

Doelgroep
Deze studiedag is bedoeld voor psychiaters, psychologen, psychotherapeuten en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en degenen die voor deze disciplines in opleiding zijn. Andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom. Reeds vele deelnemers hebben zich ingeschreven.

Psychiater en journalist interviewden nabestaanden Aanleiding tot deze studiedag is de verschijning van het boek Loden last. Het taboe rond zelfmoord dat op 30 maart 2004 door auteurs Bram Bakker en Bram Hulzebos werd gepresenteerd (Amsterdam, Uitgeverij Contact, 2004, ISBN 90 254 1872 4). Zij interviewden familie en vrienden van zelfmoordenaars die achterbleven met hun emoties als woede, verdriet en machteloosheid. Na het lezen van de verhalen zal niemand nog ontkennen dat de professionele hulpverlening in veel gevallen tekort is geschoten. Sinds de presentatie is het boek al veelvuldig in de media geweest. Bram Bakker is tevens voorzitter van de studiedag Suïcide: tijdig herkennen van signalen.

Hier kunt u het volledige programma van de studiedag lezen: http://www.benecke.nl/index.asp?a=32517&s=6553&p=1

Benecke N.I., continue medische educatie en communicatie

Benecke N.I. is een nascholingsorganisatie met meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen en organiseren van postacademisch onderwijs op het gebied van de gezondheidszorg. Meer informatie vindt u op www.benecke.nl.


---