Ingezonden persbericht


TINE - The ICT & Networking Event 2004
Persinformatie

Onderzoek onder ruim 600 ICT-professionals

VEILIGHEID BELANGRIJKER DAN PRIVACY

Als het gaat om internet en e-mail is veiligheid belangrijker dan privacy. Er zijn nog steeds twijfels over de veiligheid van elektronisch betalingsverkeer en de ICT-sector zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het voorkomen van terroristische aanslagen. Daarnaast investeert de overheid te weinig in onderwijs en research & development (R&D) om de ICT-branche te stimuleren. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim zeshonderd ICT-professionals dat werd uitgevoerd in opdracht van The ICT & Networking Event (TINE), dat van 20 tot en met 22 april wordt gehouden in Amsterdam RAI.

Voortschrijdende digitalisering impliceert afnemende privacy; ongeveer driekwart van de in de ICT werkzame Nederlanders ondersteunt de stelling, dat ICT zorgt voor beperking van de privacy. Het is immers bekend op welke locatie en hoeveel je pint, met wie je belt, of je een uitkering hebt en hoeveel belasting je betaalt. Dat deze ontwikkeling van reducerende privacy niet per se slecht wordt gevonden, blijkt uit het feit dat 64 procent van de ondervraagden aangeeft dat veiligheid prevaleert boven privacy, als het gaat om internet en e-mail. Veiligheid heeft bijvoorbeeld betrekking op elektronisch betalingsverkeer via internet. Gevraagd naar de veiligheid van betalen via het web geeft eenderde van de professionals uit de ICT-branche te kennen dit niet veilig te vinden.

Terreuraanslagen
Een ander aspect waarmee veiligheid sterk gelinkt is, is de fysieke veiligheid van burgers en bedrijven. Zeven op de tien ICT-professionals geven desgevraagd aan, dat er een rol weggelegd kan zijn voor de ICT-sector bij het voorkomen van terroristische aanslagen. Suggesties die in dezen worden gedaan, hebben vaak betrekking op het monitoren, controleren, combineren en analyseren van data en internetverkeer. Rond 30 procent kan zich niet voorstellen dat de ICT bij machte is terreuraanslagen te voorkomen.

Investeringen onvoldoende
Driekwart van alle ondervraagde ICT-professionals gaf te kennen dat de overheid op dit moment onvoldoende investeert in onderwijs en R&D op het terrein van ICT. Eén op de vijf vindt dat de investeringen op het goede niveau zitten. De vraag komt voort uit het feit dat Nederland de prominente rol die het enige jaren geleden nog speelde binnen de mondiale ICT-wereld, inmiddels enigszins heeft moeten prijsgeven. Overigens verwacht een zeer ruime meerderheid van 91 procent van de ICT ers wél dat de ICT een steeds belangrijker wordende motor van de economische groei zal zijn.

Wireless LAN
Een zeer ruime meerderheid van 84 procent van de ICT-professionals zegt dat de consument behoefte heeft aan draadloze en mobiele systemen. De vraag is echter hoe deze behoefte aan draadloze en mobiele systemen is ontstaan; tweederde van de ondervraagden is namelijk van mening dat de ICT-sector behoefte creëert door te ontwikkelen, voordat er vraag vanuit de markt wordt waargenomen. Of de wens de vader van de gedachte is, is niet onderzocht maar opvallend is wel, dat men er van uitgaat dat 17 procent van de bedrijven en andere organisaties in Nederland inmiddels gebruik maakt van wireless LAN verbindingen, zoals WiFi en WiMax, terwijl dit in werkelijkheid ongeveer 6 procent is.

TINE 2004
TINE - The ICT & Networking Event 2004 wordt van dinsdag 20 tot en met donderdag 22 april gehouden in Amsterdam RAI en is dagelijks geopend van 9.30 tot 17.00 uur. Het evenement, dat voor de veertiende maal wordt gehouden, kent ook dit jaar weer een uitgebreid en gevarieerd programma van congressen, seminars, paneldiscussies, presentaties en andere speciale activiteiten. Het centrale thema van TINE 2004 is Business en Innovatie . Het evenement is inhoudelijk afgestemd op specifieke doelgroepen, te weten het grootbedrijf en multinationals, het midden- en kleinbedrijf en de overheid.

TINE 2004 gaat van start met een openingscongres op dinsdagochtend 20 april in de Forumzaal van Amsterdam RAI. De openingskeynote wordt verzorgd door Mark Frequin, Directeur-Generaal Telecommunicatie en Post Ministerie van Economische Zaken.

Meer informatie over TINE - The ICT & Networking Event 2004 is te vinden op de website www.tine.nl.

Amsterdam, april 2004



Ingezonden persbericht