Gemeente Oirschot

Inventarisatie mogelijkheden particuliere woningbouw

De mogelijkheden voor particulieren om in Oirschot te bouwen zijn beperkt. De bouwkavels die er zijn worden voor een groot deel door de gemeente zelf benut om bijvoorbeeld appartementen voor starters of ouderen te bouwen. De gemeenteraad heeft besloten dat er toch gekeken moet worden naar mogelijkheden voor particulieren. Daarom gaat er een inventarisatie van start van particulieren die op een eigen stukje grond een woning zouden willen bouwen.

Mogelijkheden voor particulieren
De gemeenteraad is van mening dat ook particulieren de mogelijkheid moeten hebben om een woning te bouwen, als ze daar een stuk grond voor hebben. U kunt bijvoorbeeld denken aan particulieren met een grote tuin, die daarin een extra woning zouden willen realiseren. Of eigenaars van een braakliggend terreintje tussen bestaande woningbouw, waar plaats is voor één of twee extra woningen. Het gaat hierbij dus niet om bestaande bouwlocaties, maar om locaties waar op dit moment volgens het bestemmingsplan geen woningbouw is toegestaan. Op dit moment weet de gemeente nauwelijks of er daadwerkelijk particulieren zijn die hiervoor in aanmerking willen komen, en wie dat dan precies zijn. Daarom wordt er gestart met een inventarisatie van de mogelijkheden.

Inventarisatie
Allereerst wordt er geïnventariseerd welke particulieren graag een extra woning zouden willen bouwen, en waar ze dat dan precies zouden willen doen. Al deze mogelijkheden worden verzameld en beoordeeld aan de hand van stedenbouwkundige criteria. Die criteria staan overigens nog niet vast! Naar aanleiding van de beoordeling ontstaat er een lijst van locaties die voor particuliere woningbouw in aanmerking komen.

Natuurlijk is het niet zo dat iedereen die op die lijst staat, ook meteen mag bouwen. De provincie stelt immers een limiet aan het aantal woningen dat jaarlijks in een gemeente gebouwd mag worden. Daarom wordt er jaarlijks een aantal bouwmogelijkheden `verloot' onder particulieren die op de lijst staan. Vervolgens moet voor degenen die ingeloot zijn een bestemmingsplanherziening of een Zelfstandige Project Procedure gevolgd worden om de bouwmogelijkheid ook daadwerkelijk te creëren.

Wetgeving
Zoals u ziet: het heeft nogal wat voeten in aarde om bouwen voor particulieren daadwerkelijk mogelijk te maken. En daar komt nog iets bij: als particulieren gaan bouwen, zou het kunnen dat omwonenden daarvan schade ondervinden. Op dit moment is het wettelijk nog niet mogelijk dat die schade voor omwonenden voor rekening van de initiatiefnemer komt. De gemeente draait volgens de wet op voor eventuele schade. En dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling!

Inmiddels zijn veel partijen van mening dat het onredelijk is dat schade door particuliere woningbouw voor rekening van de gemeente komt. Daarom is de minister van VROM een spoedwet aan het voorbereiden, die het mogelijk maakt dat de schade met de initiatiefnemer verrekend wordt. Deze spoedwet treedt vermoedelijk in het najaar 2004 in werking.

De gemeente wil nu al de nodige voorbereidingen treffen met de beleidsontwikkeling voor particuliere bouwmogelijkheden. Vandaar dat we nu al willen starten met de inventarisatie van de mogelijkheden. Het concreet toekennen van verzoeken zal echter pas gebeuren zodra de spoedwetgeving in werking is getreden.

Interesse? Laat het ons weten!
Heeft u een grote tuin of een braakliggend stukje grond, en zou u daar wel een woning op willen bouwen? Geef het ons dan vóór 31 mei schriftelijk door! Wij zorgen ervoor dat u alvast op de lijst terechtkomt, en laten u over enige tijd weten of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor woningbouw. De voorwaarden en consequenties hebben wij zoals gezegd nu nog niet helemaal in beeld; uiteraard hoort u die zo snel mogelijk van ons. Het nu alvast aanmelden heeft geen enkele consequenties; als u over een tijdje besluit dat u toch niet wilt bouwen, dan is dat natuurlijk geen probleem.

Heeft u nog aanvullende vragen? Belt u dan met Tanja van Deelen van de gemeente Oirschot, telefoonnummer (0499) 583 333. Mailen kan ook: t.vandeelen@oirschot.nl.