Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

19-4-2004

De gemeente Hardenberg voert niet alle wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte, milieu en veiligheid goed uit. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door de gemeente in 2002. Het gemeentebestuur is gevraagd stappen te ondernemen die uitzicht bieden op verbetering.

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen tot het opstellen van bestemmingsplannen.
Uit het onderzoek blijkt dat Hardenberg de wet- en regelgeving op de onderzochte VROM-terreinen onvoldoende uitvoert. Zo zijn de bestemmingsplannen sterk verouderd. De gemeente beschikt al wel over een actualiseringplan en heeft het convenant 'De Ruimte op Orde' met de provincie Overijssel ondertekend. Ook het toezicht op en de handhaving van de bestemmingsplanvoorschriften, bouw- en sloopvergunningen schieten tekort. Op het verwijderen van asbest, bij objecten waarvoor een sloopvergunning is afgegeven, is eveneens onvoldoende toezicht. De frequentie van de controles op de naleving en de actualisatie van milieuvergunningen stemt daarnaast niet overeen met die van VROM en de VNG. De risico's die hieruit voortvloeien, worden dit jaar in beeld gebracht. De eerdere achterstand in het verlenen van gebruiksvergunningen is wel afgenomen. De samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke diensten bij de vergunningverlening moet nog wel worden verbeterd.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met het gemeentebestuur. Hardenberg heeft aansluitend een plan van aanpak met maatregelen opgesteld. De inspectie volgt de voortgang.

Meer info:
Download rapport VROM-Inspectie (pdf, 390 KB)
Dossier Handhaving (achtergronden over handhaving en taken VROM-Inspectie)