Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geen nieuwe groeibevorderaar aangetroffen bij grootschalig onderzoek rundveehouderij

20 april 2004 -
Bij het grootschalige onderzoek naar een onbekende stof in de urine van runderen en kalveren is geen nieuwe groeibevorderaar gevonden. De monsters zijn tevens getest op de mogelijke aanwezigheid van andere stoffen met groeibevorderende werking. Daarbij zijn enkele onregelmatigheden aangetroffen, die nog verder zullen worden onderzocht. Er is echter geen grootschalig gebruik van groeibevorderende stoffen aangetoond. De afgelopen maanden onderzocht het onderzoekinstituut RIKILT in opdracht van minister Veerman van LNV urine- en voermonsters van circa 2500 bedrijven.

Aanleiding tot het onderzoek was het feit dat al enige tijd een onbekende stof werd aangetroffen in urinemonsters van runderen en kalveren. Daarbij was niet uit te sluiten dat het om een groeibevorderende stof zou gaan. Daarnaast waren er signalen over weefselafwijkingen aan de geslachtsorganen van dieren. Het RIKILT is nu tot de conclusie gekomen dat de onbekende stof geen stof met hormonale werking is. Mogelijk gaat het om een voercomponent.

De uitkomst van dit onderzoek is overigens voor minister Veerman geen reden om terug te komen op het besluit om het onderzoek naar hormonen te intensiveren. 'Het blijft een momentopname en ik blijf alert', aldus de bewindsman. Daarbij zal meer dan voorheen aandacht worden gegeven aan het het circuit waarin groeibevorderaars worden geproduceerd en verhandeld. Belangrijk is in dit verband het vergaren van informatie via contacten met verschillende disciplines. Daarmee kan gerichter worden gezocht in diverse plaatsen in de keten, ook via bemonstering.

Zie ook de brief aan de Tweede Kamer op www.minlnv.nl: Groeibevorderaars